Biblioteca “Alba Iulia”, critic literar, poet, profesor universitar, prozator

„Grigore Chiper între poezie și proză”

La 18 aprilie la Biblioteca „Alba Iulia” a avut loc un medalion literar – protagonist poetul, prozatorul și criticul literar, profesorul universitar Grigore Chiper, evenimentul a fost organizat în cadrul Programului „Oamenii din spatele cărților”.
Activitatea respectivă a decurs cumva sub semnul ușor voalat al ceasului omagial al distinsului nostru invitat, dar și al poeziei, al prozei și al criticii literare – a creației
scriitorului, altfel spus. E de subliniat că eseisticii teoretice de specialitate i s-a dăruit
grație generației sale de tineri scriitori – poeți și prozatori –, generației 80. La întâlnire au participat elevi din clasele mari de la Liceele Teoretice „Onisifor Ghibu” și „Petru Rareș”, împreună cu profesoarele Nadejda Popa și Tamara Cristei.
Scriitorul Nicolae Spătaru, și pe post de amfitrion, a făcut prezentarea oaspeților și a oferit cuvântul reprezentantelor criticii literare care au venit cu un regal al eleganțelor teoretice. Cercetătoarele Tamara Cristei, Oxana Gherman, Nadejda Ivanov au vorbit elogios despre subtilități rafinate ale instrumentelor literare din opera lui Grigore Chiper, despre debutul său literar cu volumul „Abia tangibilul”, despre unele poeme incluse aici, despre alte titluri de volume apărute pe parcursul anilor, cu trecere ușoară spre cartea inclusă în Programul de Lectură „Chișinăul citește”, intitulată „Cu romanul în vacanță”.
Impresiile elevilor cu privire la romanul lecturat au răsunat și ele, fiind un imbold pentru colegii lor care n-au reușit pentru moment să citească.
Un moment deosebit l-a constituit Recitalul poetic cu abateri lirice din perioada
debutului său, cu unele accente extrase din laboratorul său de creație: „Semințe de
betel”, „Turnul de fildeș înclinat”, „Aici, în falset”, „Cehov, am cerut obosit”, „Absintos.
Nori de cerneală”, „Opera poetică”, „Cu romanul în vacanță”…Critica literară consideră poezia lui Grigore Chiper ceva „abia tangibil, o pipăire blândă a contururilor lumii, gestsăvârșit cu spaima ușoară de a nu strivi corola de minuni a lumii…”, iar dincolo detemerile blagiene și ale lui Ioan Adam: „Estetica de atunci era una a vagului, a imaterialului, a grațiosului surprins în linii subțiri ca-n desenele lui Saint-Exupery (…)
Poemele mai noi sunt, dimpotrivă, foarte lucrate, cizelate cu scrupul de bijutier”.
Activitatea s-a dovedit a fi foarte interesantă și cognitivă, cu tradiționalele Întrebări și Răspunsuri, cu autografe personalizate, aplauze, buchete de flori, îndemn la lecturi bune și edificative, nutrite de speranța care nu moare niciodată că generația tânără constituie viitorul nostru.
Ne-a bucurat mult prezența la eveniment a scriitorilor Claudia Partole, Irina Nechit,
Ghenadie Postolache.
Încercăm să vă facem prezenți la Eveniment prin invitația de a lectura „la solicitările” celor avizați poemul „Tamariscă și acacia” ce a răsunat în cadrul Recitalului:
„E o seară oarecare
cu pași făcuți îndărăt

Trec printr-o grădină de tamariscă și acacia
Cânele începe să latre de după zid
Culorile dispărute revin
tot așa cum obiectele apar din întuneric
după ce găsești întrerupătorul

Întâlnirile sunt încă frecvente
tanti e în viață
și unchiul
și tata
și alții”
E un minunat și parfumat poem liric cu toate finele instrumente poetice suficient de camuflate în peisajul ambiguu presărat „cu pași făcuți îndărăt”, cei de până ce „găsești întrerupătorul”… Să fie clar acest detaliu. Dar cu toate semnele de punctuație în exil…

Elena TAMAZLÂCARU

Lasă un comentariu