Serviciile bibliotecii

 1. Clubul digital de la A la Z

 

Descrierea succintă a serviciului: Participanții dezvoltă abilități de învățare a elementelor de bază ale MS Word pentru începători (structura elementelor de bază a programului, crearea unui document, introducerea și redactarea textului, salvarea fișierului, formatarea textului, înserarea imaginilor, imprimarea textului etc.); de navigare pe internet, utilizarea motoarelor de căutare, crearea unei adrese electronice, comunicarea prin intermediul calculatorului etc.

Tipul / domeniul serviciului: incluziune digitală

Grup-ţintă: 10-12 ani

Periodicitate: în fiecare zi de luni, ora 15.00

Înregistrare prealabilă

Clubul digital de la A la Z

 1. Învățarea elementelor de bază ale MS Word:
 • componentele de bază a programului,
 • crearea unui document,
 • introducerea și redactarea textului, salvarea fișierului, formatarea textului,
 • înserarea imaginilor, imprimarea textului etc.;
 1. Dezvoltarea abilităților de
 • utilizarea motoarelor de căutare de navigare pe internet
 • crearea unei adrese electronice
 • comunicarea prin intermediul calculatorului etc.

Tipul / domeniul serviciului: incluziune digitală

Grup-ţintă: 10-12 ani

Periodicitate: în fiecare zi de luni, ora 15.00

Înregistrare prealabilă

 

 1. Clubul Inspirație

Descrierea succintă a serviciului: Sesiunile clubului întrunesc doamne şi domnișoare interesate de descoperirea şi ajustarea laturilor psihologice, emoționale şi de stil. Ședințele sunt coordonate de către specialiști în domeniu (psiholog, medic, cosmetolog, jurist) care informează, răspund la întrebări, acordă consultanță de imagine şi suport pe marginea subiectelor vizate.

Activitățile se desfășoară în cadrul bibliotecii într-un anturaj prietenos şi prielnic pentru fiecare participant.

Grup -țintă: doamne și domnișoare 15 +

Periodicitate:  – a doua și a patra zi de miercuri din lună

 

Clubul Cititoarelor Moderne

 • Oferă posibilitatea să descoperi și afla sfaturile în problemele cotidiene ce vizează relații de cuplu, comunicarea părinți-copii, alimentația sănătoasă, stil și vestimentație, îngrijirea tenului etc.
 • Ședințele sunt coordonate de către specialiști în domeniu (psiholog, medic, cosmetolog, jurist) care informează, răspund la întrebări, acordă consultanță de imagine şi suport pe marginea subiectelor vizate.
 • socializezi și să comunici cu noi persoane într-un mediu ne-formal și relaxat.

Grup -țintă: doamne și domnișoare 15 +

Periodicitate:  – a doua și a patra zi de miercuri din lună

 

 1. Educația prin Film
 • Vizionarea filmelor artistice, documentare şi istorice, autohtone și universale;
 • Discuțiile bazate pe filmul vizionat dezvoltă empatia şi curiozitatea, forme noi de cunoaștere, de comunicare, de identificare a personajelor-model, de formare a gustului estetic.

Tipul / domeniul serviciului: educație

Grupul ţintă: 7-10 ani

Periodicitate: – a doua și a patra zi de joi din lună

 1. Tabăra de vară

Descrierea succintă a serviciului: Serviciul oferă posibilitatea copiilor de a petrece timpul în vacanță interesant și interactiv prin lectură și agrement. Lectura, distracția şi amuzamentul sunt prezente în cadrul tuturor activităților. Aici sunt organizate întâlniri cu scriitori, ore de lectură, prezentări de carte, joc de rol, vizionare de filme, ateliere de creație. Un loc aparte îl ocupă  jocurile de societate, jocurile de masă și cele de mișcare în aer liber.

 

Grup țintă: 7-13 ani

Periodicitate: anual, în luna iunie

 

 1. 4. Tabăra de vară
 • Oferă posibilitatea copiilor de a petrece timpul în vacanță interesant și interactiv prin lectură și agrement.
 • Sunt organizate întâlniri cu scriitori, ore de lectură, prezentări de carte, joc de rol, vizionare de filme, ateliere de creație.
 • Poți să petreci timpul jucând în jocurile de societate, jocurile de masă și cele de mișcare în aer liber.

 

Tipul / domeniul serviciului: ????

Grup țintă: 7-13 ani

Periodicitate: anual, în luna iunie

 

 1. Atelierul Surprizelor

Descrierea succintă a serviciului: Serviciu are ca formă de bază instruirea. Fiecare sesiune învață copilul să dezvolte abilităţi creative, de lucru, de viaţă şi de socializare. Copiii sunt antrenați în realizarea manuală a obiectelor din hârtie, stofă, alte materiale (ilustrate, bijuterii, bibelouri),  utilizate în oferirea surprizelor pentru persoane apropiate.

 

Grup-țintă: 7-10 ani

Periodicitate: – prima și a treia zi de joi din lună

 1. 5. Atelierul Surprizelor
 • Este spațiul unde se învăță a crea obiecte si decorațiuni frumoase, de a petrece un timp magic prin joc, cu chicote de veselie.
 • Copii sunt învățați să realizați cele mai frumoase obiecte din hârtie, stofă, alte materiale (ilustrate, bijuterii, bibelouri), utilizate în oferirea surprizelor pentru persoane apropiate.
 • Micuții își descoperă abilitățile sociale, cele de comunicare, gândirea şi curiozitatea de a descoperi lumea din jurul lor.

 

Tipul / domeniul serviciului: ????

Grup-țintă: 7-10 ani

Periodicitate: – prima și a treia zi de joi din lună

 

 1. Recomand o carte prin Qr-cod

Descrierea succintă a serviciului: Serviciul este realizat pentru a instrui şi a dezvolta la copii competențe tehnologice, abilități de utilizare a computerului şi a programului informațional QR-cod pentru promovarea lecturii. Cei mai activi cititori, fac o recomandare video a cărții citite și apreciate de ei, astfel, îndrumându-i pe alți utilizatori să citească cartea. În cadrul acestui serviciu se însușesc noi tehnici de promovare a cărților lecturate, copiii învață să creeze un material video, să-l plaseze pe Youtube; să creeze Qr-codul și să-l aplice pe cartea recomandată pentru a fi un reper celui care este interesat.

Grup-țintă: 10-14 ani

Periodicitate: În fiecare zi de marți, ora 15.00

 

 1. Recomand o carte prin Qr-cod
 • Dezvoltarea abilităților de utilizare a computerului şi a programului informațional QR-cod, elaborarea unui QR-cod în baza cărții lecturate.
 • Bibliotecarul împreună cu cititorii elaborează  un video – recomandare  în baza cărții lecturate.
 • În cadrul serviciului se însușesc noi tehnici de promovare a cărților lecturate, copiii învață să creeze un material video, să-l plaseze pe Youtube; să creeze Qr-codul și să-l aplice pe cartea recomandată pentru a fi un reper celui care este interesat.

Tipul / domeniul serviciului: incluziune digitală

Grup-țintă: 10-14 ani

Periodicitate: În fiecare zi de marți, ora 15.00

 

 

 

 

PROGRAME DE LECTURĂ

 

Chișinăul citește

 

Program de lectură, inițiat de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”  în scopul promovării cărții și lecturii în comunitatea chișinăuiană, orientând cititorul spre valorile literare şi artistice autohtone. Programul este pentru mai multe categorii de utilizatori: copii, adolescenți și adulți. Pe parcursul anului se organizează diverse acțiuni de promovare a cărților, incluse în program: întâlniri cu autorul, prezentări de carte, dialoguri individuale și în grup, dezbateri cu cei care au citit cărțile. La finele anului calendaristic se organizează conferințe literare, conform categoriilor de vârstă, la care participă cei mai activi cititori de la toate filiale BM, pentru a-și exterioriza ideile, trăirile, sentimentele asupra cărților lecturate.

 

Chișinăul citește

 

 • Program de lectură, inițiat de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” în scopul promovării cărții și lecturii în comunitatea chișinăuiană, orientând cititorul spre valorile literare şi artistice autohtone.
 • Programul este pentru mai multe categorii de utilizatori: copii, adolescenți și adulți.
 • Se organizează diverse acțiuni de promovare a cărților, incluse în program: întâlniri cu autorul, prezentări de carte, dialoguri individuale și în grup, dezbateri cu cei care au citit cărțile.
 • La finele anului calendaristic se organizează conferințe literare, conform categoriilor de vârstă, la care participă cei mai activi cititori de la toate filiale BM, pentru a-și exterioriza ideile, trăirile, sentimentele asupra cărților lecturate.

 

Bătălia cărților

 

Concurs de lectură organizat de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”   în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj, România care popularizează cărțile de valoare destinate copiilor şi adolescenților și urmărește stimularea lecturii în rândurile tinerilor.

Concursul se desfășoară în perioada martie-octombrie și propune spre lectură câte 10 cărți pentru două categorii de vârstă, copii de 11-14 ani și adolescenți de 15-18 ani.

Participând la acest concurs, copiii şi adolescenţii îşi dezvoltă și valorifică o serie de metode şi competente: înțelegerea textelor literare, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente şi interpretări în cadrul dezbaterilor, concurând, astfel, pentru titlul de Cititor al anului.

Bătălia cărților

 

 • Concurs de lectură organizat de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”  în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj, România care popularizează cărțile de valoare destinate copiilor şi adolescenților și urmărește stimularea lecturii în rândurile tinerilor.
 • Concursul se desfășoară în perioada martie-octombrie și propune spre lectură câte 10 cărți pentru două categorii de vârstă, copii de 11-14 ani și adolescenți de 15-18 ani.
 • Participând la acest concurs, copiii şi adolescenţii îşi dezvoltă și valorifică o serie de metode şi competente: înțelegerea textelor literare, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente şi interpretări în cadrul dezbaterilor, concurând, astfel, pentru titlul de Cititor al anului.

 

Să Re-auzim povestea

 

Programul de promovare a lecturii cu voce tare Să re-auzim povestea… inițiat recent la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” este orientat spre educarea copiilor prin teatru, creativitate și artă. Proiectul are la bază mai multe forme și posibilități de realizare: citirea poveștilor cu voce tare de către bibliotecari, voluntari și actori. În acest program un loc aparte îl ocupă teatrul sub diferite forme: cu păpuși pe mână, cu păpuși pe deget, păpuși mânuite de sfori de către actori și teatrul de masă.

Partenerul de nădejde al programului este Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță”, actorii căruia dau viaţă păpuşilor: ele cântă, dansează, aleargă, iar copiii le îndrăgesc şi nu le mai uită.

Spectacolele se organizează săptămânal, în fiecare zi de vineri, ora 10.30

 

Serviciul este oferit gratuit ceea ce oferă părinţilor oportunitatea de a lăsa copiii în siguranţă.

 

Să Re-auzim povestea

 

 • Programul de promovare a lecturii cu voce tare Să re-auzim povestea… inițiat recent la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” este orientat spre educarea copiilor prin teatru, creativitate și artă.
 • Proiectul are la bază mai multe forme și posibilități de realizare: citirea poveștilor cu voce tare de către bibliotecari, voluntari și actori. În acest program un loc aparte îl ocupă teatrul sub diferite forme: cu păpuși pe mână, cu păpuși pe deget, păpuși mânuite de sfori de către actori și teatrul de masă.
 • Partenerul de nădejde al programului este Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță”, actorii căruia dau viaţă păpuşilor: ele cântă, dansează, aleargă, iar copiii le îndrăgesc şi nu le mai uită.
 • Spectacolele se organizează săptămânal, în fiecare zi de vineri, ora 10.30

 

Clubul digital de la A la Z

  Descrierea succintă a serviciului: Participanții dezvoltă abilități de învățare a elementelor de bază ale MS Word pentru începători (structura elementelor de bază a programului, crearea unui document, introducerea și redactarea textului, salvarea fișierului, formatarea textului, înserarea imaginilor, imprimarea textului etc.); de navigare pe internet, utilizarea motoarelor de căutare, crearea unei adrese electronice, comunicarea prin intermediul… Citește în continuare Clubul digital de la A la Z

Recomand o carte prin Qr-cod

În cadrul serviciului citotorii însușesc noi tehnici de promovare a cărților lecturate, copiii învață să creeze un material video, să-l plaseze pe Youtube; să creeze un Qr-cod și să-l aplice pe cartea recomandată pentru a fi un reper celui care este interesat să o citească. Tipul / domeniul serviciului: incluziune digitală Grup-țintă: 10-14 ani Periodicitate:… Citește în continuare Recomand o carte prin Qr-cod

Clubul Cititoarelor Moderne

Oferă posibilitatea să descoperi și afla sfaturile în problemele cotidiene ce vizează relații de cuplu, comunicarea părinți-copii, alimentația sănătoasă, stil și vestimentație, îngrijirea tenului etc. Ședințele sunt coordonate de către specialiști în domeniu (psiholog, medic, cosmetolog, jurist) care informează, răspund la întrebări, acordă consultanță de imagine şi suport pe marginea subiectelor vizate. socializezi și să… Citește în continuare Clubul Cititoarelor Moderne

Tabăra de vară

Oferă posibilitatea copiilor de a petrece timpul în vacanță interesant și interactiv prin lectură și agrement. Sunt organizate întâlniri cu scriitori, ore de lectură, prezentări de carte, joc de rol, vizionare de filme, ateliere de creație. Poți să petreci timpul jucând în jocurile de societate, jocurile de masă și cele de mișcare în aer liber.… Citește în continuare Tabăra de vară