Biblioteca “Alba Iulia”, laureat, prozator, romancier, scriitor

Jon Fosse între spuse și nespuse…

Laureați ai Premiului Nobel

Și Chișinăul i-a purtat noroc distinsului premiant! Cum este dramaturgul cel mai prezent în scenă după Ibsen, așa vorbește lumea și sursele, o piesă de-a sa din cele cam 40 e jucată și la noi – „Cineva are să vină” –, iar scriitorul își primește Premiul Nobel în somptuoasa sală regală din Suedia chiar în aceste zile, la 10 decembrie. Deci, de ce să nu credem că și noi i-am purtat noroc?!!

Foarte proaspătul laureat al celui mai prestigios premiu literar internațional este un cunoscut scriitor norvegian, scrie pentru adulți și copii de peste patru decenii, dar e rămas mască în fața marii victorii literare și a incomensurabilei bucurii personale: „…copleșit și oarecum speriat. Văd acest premiu ca pe unul acordat literaturii care își propune în primul rând să fie literatură, fără alte considerații”. Argumentele Comitetului Nobel asupra întregii opere a norvegianului sunt: „Pentru piesele și proza sa inovatoare care dau glas celor nespuse”.

Laureatul are 64 de ani, s-a născut la 29 septembrie 1959 la Haugesund, Horvegia, pe „coasta de vest” a țărmului nordic, în familia lui Kristoffer Fosse și a soției sale Wigdis Nanna Erland. Este căsătorit din 2011 cu Anne Fosse (a mai fost căsătorit cu Grethe Fatima Syéd până în 2009), este un scriitor prolific, a publicat și editat romane, eseuri, piese, volume de poezii, cărți pentru copii, traduceri. Opera sa e tradusă în peste 40 de limbi, inclusiv în română în acest an, iar piesele sale au peste 1.000 de producții, de montări, altfel spus, pe scenele teatrale ale mapamondului.

Cel mai jucat dramaturg al lumii, Jon Fosse, proaspăt laureat Nobel (E plăcută repetarea unor frumoase realizări! Chiar și ale altora!), este studiat, analizat și pentru limbajul său artistic: „îmbină limba și natura originii sale norvegiene cu tehnici artistice apărute în urma modernismului”, cităm pe Anders Olsson, membru și președinte al Comitetului Nobel.

A debutat scriitorul într-o publicație studențească în 1981 cu o nuvelă, în 1983 îi apare romanul „Roșu, negru”, iar cu prima sa piesă, „Cineva are să vină”, debutează la Paris în 1992 (1999?), piesă tradusă și pusă în scenă recent și la București. Încă un amănunt aproape pitoresc: autorul scrie în dialect local, nynorsk, „folosit de mai puțin de 15% din populația Norvegiei, în special în jurul orașului Bergen”.

Sursele mai concretizează că Jon Fosse este al patrulea norvegian cărui i s-a conferit Premiul Nobel, este Cavaler al Ordinului Național de Merit al Franței, în 2003, laureat al Premiului European în 2014. Resursele electronice mai dau și ceva aspecte de culise: de exemplu, afișează foarte voalat numele favoriților la Premiul Nobel pentru anul 2023 și printre ele nu figurează cel al lui Jon Fosse! Acolo găsim pe Can Xue, China, Haruki Murakami, Japonia, Laszlo Krasznahorkai, Ungaria… Thomas Pynchon, SUA, Margaret Atwood, Canada, Salman Rushdie, India, Ludmila Ulițkaia, disidentă din Rusia refugiată în Germania, Mircea Cărtărescu, România…

Iată așa se face că distinsul scriitor norvegian este pe post de mare surpriză literară în acest marcat pentru Domnia sa an 2023! Noi abia urmează a-l cunoaște pe scriitor cu spusele și nespusele-i și pentru aceasta trebuie să mergem mai întâi la teatru la Chișinău sau București, până când la librării, biblioteci, inclusiv la Rețeaua BM „B.P. Hasdeu” vin și cărțile sale, aflate în proces de traducere.

La mulți ani fericiți, inspirați, sănătoși!

Elena TAMAZLÂCARU

Lasă un comentariu