Biblioteca “Alba Iulia”

Acasă – cuvânt sfânt, ce miroase a pâine, a vatră

Dumitru Matcovschi este recunoscut pe plan internaţional drept unul din marii poeţi ai Basarabiei. De-a lungul anilor a editat peste 50 volume: poezie, proză, dramaturgie, inclusiv în limbile rusă şi lituaniană. Dumitru Matcovschi a fost ales ca membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. Multe din poeziile sale au fost puse pe note şi au devenit şlagăre chiar de la prima audiţie. Versurile lui au fost cântate pe muzica  compozitorilor Ion Aldea-Teodorovici, Petre Teodorovici, Eugen Doga, Mihai Dolgan, Mircea Oţel, Constantin Rusnac.

În scopul promovării creaţiei lui Dumitru Matcovschi, care luna aceasta ar fi împlinit 80 de ani, am lecturat şi analizat textul “Acasă”, împreună cu elevii din clasa a II-a, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”.IMG_3907 În urma celor citite, am provocat copiii la o discuţie întrebându-i ce semnifică pentru ei acasă şi am primit multe răspunsuri: părinţi, fraţi, ţară, neam, doină, prieteni, amintiri.

Împreună cu Dumitriţa şi bunicul ei am aflat de ce este bine ca omul să aibă o singură casă, ci nu două, precum păsările: Că omu-i ca pomul…, se ţine de pământ cu rădăcinile… Iar rădăcinile sunt acolo unde e mama şi tata, bunelul şi bunica, străbunelul şi străbunica… Exemplu am avut planşa cu copacul, care are rădăcini adânc în pământ.

IMG_3882Copiii au înţeles de ce este sfântă casa. Ei au afirmat că: acasă suntem fericiţi şi puternici, pentru că de aici ne tragem rădăcinile. Aici suntem  la noi acasă, cu pâinica şi icoana sfântă pe masă. Si copiii au recitat în cor poezia „Arborele genealogic” de A. Suceveanu.

 Anume aceste lucruri frumoase ne învaţă Dumitru Matcovschi. Ne educă sentimentul de patriotism, ne învaţă importanţa iubirii de neam, de vatră, de lucruri sacre. 

La sfârşitul activităţii am audiat cântecul „Dor de casa părintească” şi interpretat de Mariana Mihăilă, şi cântecul „Basarabia” interpretat de formaţia „Noroc”.

            Nu uitaţi casa părintească!

 Maria BUZĂ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s