1 decembrie

Miracolul plantelor medicinale

Primăvara a intrat în incinta Bibliotecii „Alba Iulia” împreună cu cântecul „Colorate sunt florile toate”, creat de TraLaLa. Odată cu cântecelul au venit şi copiii clasei a IV-a de la Liceul Municipal cu Profil Sportiv. Piesa muzicală i-a înviorat, fiind una veselă şi despre flori, care ne bucură ochiul, ne împrospătează aerul şi ne mai şi servesc ca medicament, la prevenirea sau chiar lecuirea unor boli.

Copiii au recunoscut unele plante medicinale care erau în stare uscată, puse pe şerveţele pe masă, au spus la ce ne ajută ele, încercând şi mirosul lor plăcut şi aromitor. Tor acolo, în borcane, erau şi alte plante: măceş, gălbenele, flori de tei, mentă, melisa, frunze de zmeură, levănţică, flori de salcâm, cimbru, coada şoarecelui, sunătoare, busuioc ş. a. Au aflat şi despre descifrarea cuvântului fitoterapie – tratamentul cu plante, care era afişat pe tabla flipchat.

Au lucrat copiii şi cu revistele „Sănătatea de azi”, citind în glas tare de pe coperta revistei, pe rând, la ce ne ajută fiecare plantă: păpădia, cătina, măcieşele, busuiocul, gălbenelele, menta, pătlagina, leuşteanul, leurda, pătrunjelul, coada-şoarecelui, sunătoarea, rostopasca, valeriana ş. a.

Captivant a fost pentru copii vizionarea filmului documentar „Leacuri excepţionale din vremea lui Isus”, în care se povesteşte despre cele 10 plante de pe vremea lui Isus: Tămâia, smirna, usturoiul, limba mielului, feniculul, rodia, tarhonul, varza, murele şi isopul.

Discuţia a continuat despre cum, când şi unde colectăm plantele medicinale – întotdeauna apelăm la modul de colectare manual, fiecare plantă are timpul ei de colectare, se strâng sau se culeg plantele pe terenurile indepărtate de drumuri, şosele, uzine, fabrici… A fost binevenit filmuleţul despre strângerea şi uscarea gălbenelelor. Cum şi câte plante putem întrebuinţa odată? – a fost întrebarea care i-a interesat pe toţi copiii, după care au ascultat şi un banc:

„Mi-am cumpărat ceai din plante medicinale ca să slăbesc. E un pic amar, dar dacă îl bei cu o bucată de tort sau cu ceva prăjituri, e foarte bun!”

Au mai aflat copiii că plantele medicinale sunt folosite şi în industria alimentară, şi în parfumerie şi cosmetică, şi la producerea săpunurilor şi detergenţilor. Au urmărit, foarte interesaţi, un epizod din reportajul „Prima recoltă de muşeţel şi gălbenele pe plantaţiile companiei Viorica Cosmetic”.

Sub acompanimentul cântecului „Păpădia” copiii au pipăit şi mirosit plantele de la expoziţie, au studiat cărţile expuse pe o măsuţă alăturată şi care vorbesc despre aceleaşi plante medicinale.

Vă aşteptăm cu drag la următorul training!

Maria BUZĂ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s