Biblioteca “Alba Iulia”

Ziua de 27 martie în istorie

Ziua de 27 Martie este intrată în istoria românilor ca zi de început a realizării Idealului Național a Neamului – reîntregirea pământurilor strămoșești.

Basarabia a fost prima palmă înstrăinată de pământ (ruptă de la harta tării firești în 1812) care a pornit pe drumul corect al istoriei, a revenirii la firesc: începând din ianuarie 1918 județul Soroca a adunat mult peste 100 de semnături în favoarea revenirii la Țara-mamă, moment de care s-a atașat și orașul Bălți, apoi județul Orhei…

Către ziua de 27 martie 1918 la Chișinău Parlamentul de atunci, Sfatul Țării, a inclus pe ordinea de zi  a lucrărilor sale și votarea Actului Unirii.

Eroicul Parlament, prin curajul de care a dat dovadă, a demonstrat: 83 de persoane au votat pentru! Numărul voturilor „împotrivă”, „abținerilor” și „absențelor motivate” nu au mai contat.

Din acea zi pornește valul spiritual de importanță majoră – spre 1 Decembrie 1918 și Ardealul, și Moldova. și Transilvania se vor sub flamura tricolorului românesc.

Mai este ceva de comentat: istoria a demonstrat că în anii imediat următori, în perioada interbelică, România a cunoscut o dezvoltare economică și culturală spectaculoasă: țițeiul și cerealele au postat-o pe primele locuri în Europa acelor ani. Dacă nu începea Al Doilea Război Mondial Istoria Omenirii, cu siguranță, avea mai puține nedreptăți geografice și politice. Și elevilor de la Liceul Teoretic „Petru Rareș” li s-a povestit despre aceste lucruri, iar ei s-au lăsat interesați de aniversarea a 101-a a votării Actului Unirii în Parlamentul de la Chișinău Sfatul Țării.

Să sperăm că rătăcirile nefirești au și un capăt care este aproape. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s