1 decembrie, Biblioteca “Alba Iulia”

Casa nouă a Fulguței

Lidia Hlib, s-a născut la 2 februarie 1944 în satul Dănuțeni, Ungheni. Este prozatoare și poetă, membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova și a Uniunii Scriitorilor din România.

Lumea cărților Lidiei Hlib sunt bunătatea, iubirea, frumosul – e ceea cu ce poate crește un copil sănătos, plin de viață, care evită săvârșirea unor fapte urâte.

IMG_1741Pentru întâlnirea de astăzi, cu copiii de la Grădinița nr. 186, am preconizat  prezentarea cărții „Regina nopții”, o carte interesantă  și vesel colorată, carte ce a fost publicată în 1984. Prin personajele cărții autoarea le cultivă copiilor dragostea pentru tot și toate, inclusiv pentru animalele care ne înconjoară zilnic. Citind și analizând prima povestioară din carte „Casa nouă” am auzit cu copiii cum Fulguța, fetița care s-a mutat la casă nouă, împreună cu părinții, nu uită de prietenii ei. Și anume de cățelușul ei drag-Tărcățel, pisicuța Spălățica, pe care o găsise în niște tufari de liliac de la marginea străzii și Buftică- un motănel rotofei,fiul Spălățicăi. Autoarea ne descifrează limbajul  animalelor și îi face pe copii să afle cât mai multe despre lumea lor, necazurile lor atunci când  nu sunt ajutate de om, adică inclusiv de copii, dar și de bucuriile când sunt înțelese și iubite. Autoarea cărții Lidia Hlib vine din lumea misterioasă a copilului, abordând teme, adresând întrebări și „aruncând” cheița fermecată fiecărui copil prin cărțile sale. Cine este atent și are un spirit pătrunzător, imediat o găsește, aflând răspunsurile la multe întrebări.

IMG_1750Criticul literar Ion Ciocanu, a spus despre cartea: „Regina nopţii” e un basm ce se lasă parcurs cu interes. Citindu-l, copiii beneficiază de încă o ocazie de a-şi antrena fantezia, de a cugeta asupra situaţiilor şi personajelor imaginate de autoare, de a deveni mai sensibili în ceea ce priveşte discernerea binelui de rău. Autoarea explorează o modalitate literară frecventă – visul, dovedeşte imaginaţie şi îndemânare narativă pe potriva situaţiilor plăsmuite. Ea nu se îndepărtează în mod neverosimil de psihologia şi mentalitatea personajului care visează, aşterne pe hârtie monologuri, dialoguri, sentimente, gânduri, atitudini conforme cu felul de a fi, cu vârsta, cu nivelul de dezvoltare spirituală a Fulguţei… Întreaga povestire-basm „Regina nopții” are sorți de izbândă la cititorul începător.

Lecturi plăcute tuturor.

Maria BUZĂ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s