Biblioteca “Alba Iulia”

„Băiatul cu pijamale în dungi”, de John Bovne

În cadrul Serviciului „Educația prin film” copiilor li s-a propus vizionarea filmului de excepţie „Băiatul cu pijamale în dungi”, realizat după cartea cu acelaş titlu de John Bovne, o ficţiune istorică bazată pe ororile din al Doilea Război Mondial, mai exact este axat pe jertfa îndurată de poporul evreu în lagărele de concentrare. Filmul este o dramă despre tragedia umanităţii – Holocaustul.

Scenariul este deosebit, ceva nou, un amestec de idei şi acţiuni pline de sensibilitate, milă, compasiune, ură, cruzime. Arată clar drama, frica, discriminarea trăită în timpul războiului.

20190127_121433Aceasta este povestea unui băieţel german pe nune Bruno, al cărui tată a primit o slujbă foarte importantă, ceea ce însemna că toată familia trebuie să se mute departe de oraş, într-un loc ciudat, unde casa lor e singura locuinţă şi unde în spatele unor garduri nesfârşite se află sute, poate mii de oameni îmbrăcaţi în pijamale în dungi.

Aici el porneşte să exploreze împrejurimile dorindu-şi să-şi facă prieteni şi să înţeleagă lumea din jur. Aici îl întâlneşte pe Shmuel, un băieţel slab, murdar şi chel, cu care împarte aceeaşi zi de naştere. Cei doi se împrietenesc în scurt timp, iar Bruno începe să îl viziteze pe Shmuel sistematic. Cei doi tovarăşi împart impresii despre vieţile lor stând de-o parte şi de alta a gardului din sârma ghimpată. Shmuel descrie fosta lui viaţă din Polonia, dar şi pe cea care o duce aici. Îi povesteşte lui Bruno cum a fost despărţit de mama sa şi cum în acel loc unii oameni mărşăluiesc spre „duşuri” şi nu se mai întorc…

Punctul culminant este atunci când se hotărăşte întoarcerea lui Bruno împreună cu mama şi sora sa la Berlin, iar cei doi prieteni decid să aibă o ultimă aventură înainte de a se despărţi: Shmuel fură o pijamă cu dungi şi Bruno se amestică printre evrei.

În acest film regimul hitlerist îşi manifestă repercursiunile asupra celor inocenţi, copiii, respectiv Bruno şi Shmuel care sfârşesc în camerele de gazare ale lagărelor de concentrare. Ceea ce se arăta la început ca fiind o „călătorie spre aventură”, se sfârseste într-un mod cumplit, conturând imaginea sensibilă a multor copii nevinovaţi care şi-au găsit sfârşitul în nemiloasele lagăre naziste.

Un final neaşteptat şi marcant. Un film trist, dramatic ce îi face pe copii să înţeleagă ce înseamnă războiul, Holocaustul şi să aprecieze vremurile de pace şi linişte în care se pot bucura de copilăria lor.

Vă recomandăm să lecturaţi cartea „Băiatul cu pijamale în dungi” de John Bovne.

Viorica ŢURCAN

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s