Biblioteca “Alba Iulia”

Despre evenimentele Holocaustului în Basarabia

Miercuri, 23 ianuarie, Biblioteca „Alba Iulia”, a găzduit activitatea pe tema „Evenimente ale Holocaustului în Basarabia”.  Au participat elevii cl. a XI-a a şcolii Profesionale Nr. 6, împreună cu profesoara de istorie Olga Paicu. Dânsa le-a vorbit elevilor despre comunitatea evreiască din Basarabia, despre holocaust la general, din lume şi de la noi.

 

20190123_140238Elena Tamazlâcaru a venit în faţa elevilor cu prezentarea a două cărţi – „Dor de Basarabia” de Vladimir Hotineanu, roman documentar, unde în capitolul „Pogromul” se vorbeşte despre evenimentele din Basarabia de la începutul sec. XIX, din 6-7-8 aprilie 1903, când se preconiza de către regimul ţarist – a cărei gubernie şi era Basarabia începând cu 1812 când a fost ruptă de la pământul Ţării – evenimente sângeroase organizate împotriva evreilor înstăriţi. În romanul documentar se vorbeşte clar că cei care au operat asemenea acţiuni criminale vorbeau în limba rusă, strigau lozinci în rusă şi erau veniţi din regiunea Odesa. Cât priveşte populaţia băştinaşă… Basarabenii din oraş şi din sate au ascuns şi salvat de la moarte sigură familii întregi de evrei în acele zile negre, iar în pânza documentară se vorbeşte despre trei familii din Leuşeni care au ascuns prieteni evrei: în familia bunicilor şi-au găsit adăpost două familii şi una în familia străbunicilor autorului.

20190123_141804

În romanul  „Tema pentru acasă” de Nicolae Dabija întâlnim prin intermediul lui Mihai Ulmu pe poetul Osip Mandelştam (ficţiune artistică, în 1938 poetul nu mai era în viaţă), care a cunoscut ororile gulagului siberian şi care îi povesteşte deţinutului Mihai Ulmu prin ce a trecut până a ajunge la muncile silnice, cum i-a fost confiscată casa, imensa bibliotecă, cum s-a sinucis Maşa, nevasta sa frumoasă şi înţeleaptă în clipa când a fost arestat iubitul soţ…

S-a subliniat pe parcurs că astfel de activităţi sunt foarte necesare, pentru ca istoria holocaustului să nu fie dată uitării, pentru ca urgiile ei să nu se repete.

În final elevii au vizionat un filmuleţ informativ despre holocaust.

Valentina CHELIŞ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s