Biblioteca “Alba Iulia”

Sărbătorile de iarnă la grădiniţă

  „Ninge, ninge, ninge / Şi din nou se-ntoarnă / Fulguind pe drumuri / Zvăpăiata iarnă”… Sunt rânduri dintr-un poem de cândva, reapărut acum în memorie ca din senin, în mijlocul unei fantastice ninsori ca din poveste…

Astăzi, zi  frumoasă şi bogată în zăpadă, am fost în vizită la copiii de la Grădiniţa nr. 186. În sala festivă m-au întâmpinat trei grupe pregătitoare, nr. 4, 5 şi 7, însoţite de educatoarele lor şi conducătorul muzical.

Nerăbdători, copiii mă aşteptau, pregătiţi să discutăm despre frumoasele sărbători de iarnă. S-au bucurat nespus de frumoasele cărţi, aduse din colecţia cu cântece şi poezii despre iarnă, despre Moş Crăciun, cu colinde şi urături ce sunt din fondul Bibliotecii „Alba Iulia”. M-a însoţit şi un mic purceluş-jucărie, foarte drăguţ, care imită exact guiţatul purcelului adevărat şi care „i-a salutat” pe copilaşi, şi a fost prezent pe parcursul veselei noastre discuţii-întâlniri în calitate de „invitat de onoare” – este doar simbolul anului.

img_1677Toate s-au legat foarte interesant, matineul începând chiar cu un cântec despre iarnă, interpretat de copii, acompaniaţi fiind la pian de conducatorul muzical – ei cântau şi admirau la geam cum ninge cu fulgi mărunţi şi deşi, exact ca în cele mai frumoase poveşti, au povestit cum au întâmpinat Anul Nou la grădiniţă şi acasă, ce daruri le-a adus Moşul, cum au de gând să se comporte pe parcursul anului în curs pentru ca Moşul sa vină din nou la ei.

Discuţia noastră a devenit şi mai captivantă, copiii povestind despre obiceiurile sărbătorilor de iarnă, „dezlegând” sacul cu colinde, urături, cântând şi „Steaua”, şi „Căluţul”…

         Am vorbit despre sărbătorile Crăciunului şi Anului Nou, sărbătorite pe ambele stiluri pe parcursul lunii ianuarie – Sfântul Vasile, Boboteaza, Sfântul Ion. Despre tradiţiile păstrate în familiile lor din generaţie în generaţie…

Vesela noastră întâlnire a luat sfârşit cu o poză de grup şi promisiuni ale copiiilor de a vizita biblioteca cât mai curând.

Le mulţumesc doamnelor de la Grădiniţa nr. 186 pentru organizarea acestei activităţi, utile şi plăcute atât pentru cei maturi, cât şi pentru copii.

   Maria BUZĂ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s