Biblioteca “Alba Iulia”

Exploatarea copiilor prin muncă

La ședința Serviciului  „Educație prin film” copiilor li s-a propus vizionarea filmulețului  „Munca copiilor în Republica Moldova” un film realizat de Biroul Internațional al Muncii (ILO). Un film ce nu poate lăsa pe nimeni indiferent, ce ne arată viața dură a copiilor exploatați și în general despre fenomenul muncii copiilor.

Munca copilului, în Republica Moldova, este o problemă complexă cauzată de sărăcie, dar și de atitudinea tradiționalistă față de implicarea copiilor la diferite munci. Nu toți părinții își răsfață copiii, ci îi tratează ca pe niște adulți, punându-i la diferite munci pentru a ajuta la întreținerea familiei.

20181018_174002De la cinci, șase sau șapte ani copii încep să participe la bunul mers al gospodăriei sau ajutându-și părinții la muncile agricole, uneori chiar înlocuindu-i.Din păcate, foarte mulți copii din satele și orașele noastre sunt implicați în muncă în detrimentul școlii, al sănătății și a dezvoltării lor normale. Majoritatea dintre ei muncesc din greu împotriva propriei lor voințe, fiind lipsiți de apărare și compasiune, crescând fără educație școlară și fără să se califice într-o meserie anume. Consecințele directe: toți acești copii vor deveni adulți fără studii și calificare profesională, confruntându-se în viitor cu mari dificultăți.

Prin acest film regizorul dorește să ne atenționeze asupra faptului că fiecare copil exploatat prin muncă este lipsit de necesitățile de bază (somn, hrană, adăpost) și poate deveni victimă a diferitelor forme de abuz, de la insulte, amenințări și bătăi până la înfometare, viol, etc. Copiii care muncesc în stradă se pot îmbolnăvi de boli grave, iar dezvoltarea lor fizică poate fi grav afectată.

Copiii exploatați prin muncă nu merg la școală și au foarte puțin timp la dispoziție să se joace sau poate chiar deloc, iar mulți dintre ei nu primesc nici hrană sau îngrijire corespunzătoare, fiindu-le refuzat, practic dreptul la copilărie. Munca copilului este orice activitate economică, desfășurată de copil, care-l privează de copilărie, de potențialul și demnitatea sa și care îi dăunează dezvoltării fizice, psihologice și morale.

O profitabilă piață a muncii în care sunt exploatați copiii se dezvoltă pe nevăzute, în primul rând pentru că legile în vigoare nu sunt puse în practică.

În fiecare an, la data de 12 iunie, este marcată Ziua Mondială Împotriva Exploatării prin Muncă a Copiilor care are scopul de a atrage atenția asupra dimensiunii acestui fenomen și asupra măsurilor care trebuie luate. În situații grele, statul este responsabil de a asigura copiilor dezavantajați sprijinul  necesar și accesul la școală.

Viorica ȚURCAN

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s