Biblioteca “Alba Iulia”

Marele fenomen al Marii Uniri

Sărbătoarea României și a Românilor de Pretutindeni – 1 Decembrie – tradiţional este sărbătorită cu mult drag și sinceră participare la Biblioteca „Alba Iulia”. Ieri, 29 noiembrie, elevii clasei a IV-a de la LT „Liviu Deleanu”, împreună cu doamnele, profesoare Ana Bîtcă şi Olga Lopatenco au participat la o masă rotundă cu genericul Marele fenomen al Marii Uniri.

DSC09240De câţiva ani doamna dr. Ana Bâtcă, profesoară de istorie la LT „Liviu Deleanu”, vine în calitate de invitată de onoare a Bibliotecii „Alba Iulia” și le vorbește elevilor cu multă dragoste la tema „seculară” a românilor de pretutindeni – Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Elevii au dat dovadă de cunoștințe în domeniul istoriei României – împreună cu profesoara au stabilit venirea spre evenimentul epocal al realizării Idealului Unirii în mod cronologic, începând de la Decebal și Burebista, apoi, în perioada modernă, pe principate: Basarabia a fost prima sosită la Vatra Țării, ea semnând la 27 Martie 1918 Actul Unirii în Parlamentul „Sfatul Țării” din Chișinău, apoi Bucovina, semnează în noiembrie, ca la 1 Decembrie, la sărbătoarea din orașul Unirii, Alba Iulia, să vină spre întregirea Țării și Transilvania, unind în acest mod într-un tot întreg România Mare.

După ce a fost recapitulată, într-un fel, materia teoretică, elevii au colorat cu multă îndemânare hărți de contur ale României în culorile românești ale tricolorului.

DSC09251Au fost prezentate şi cărțile din expoziția tematică a Bibliotecii cu genericul „Alba Iulia – Centenarul Unirii”.

Într-un final, i-am felicitat pe cei prezenți cu ocazia Sărbătorii Marii Uniri, le-am propus elevilor să transmită și părinților, bunicilor, rudelor și prietenilor mesajul sărbătoresc al evenimentului consacrat zilei de 1 Decembrie.

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s