Biblioteca “Alba Iulia”

Centenarul Unirii – ultima sută de metri

Pentru toți românii – din Țară și de pretutindeni – evenimentul este epocal: se apropie Ziua când în orașul Alba Iulia s-a consfințit Unirea într-un singur stat a celor trei provincii istorice. Și Basarabia, răpită în 1812, a revenit acasă, la vatra Țării strămoșești.

Ziua aceasta este 1 Decembrie, Ziua Națională a României, dar și a tuturor celora care respiră românește, oriunde s-ar afla.

După memorabila Zi urmează o perioadă de-a dreptul înfloritoare pentru întreaga Românie – în doar câțiva ani se situează printre primele state europene ca dezvoltare economică și devine principalul grânar al Europei, principalul exportator al țițeiului românesc… A început înflorirea economiei, culturii, vieții sociale.

Dar nenorocul Țării și al întregii Europe a fost blestemul celui de-al Doilea Război Mondial…

Cunoaște toată lumea, generațiile actuale cunosc mai mult din cărți și filme, câte ceva și din zgârcitele „povești de groază” ale bunicilor, dezastru dezlănțuit de cele tocmai două războaie mondiale pe continent european, pe teritoriu românesc în mare, despre consecințele celuia de-al doilea…

Astăzi respirăm ideea că Idealul secular al Neamului într-o bună zi va deveni realitate. De el ne desparte poate o zi, poate o săptămână, poate o lună, poate un an… Dar săvârșirea lui se apropie cu pași siguri.

20181125_105134…Copii și cititorii Bibliotecii „Alba Iulia” au participat pe viu, în mod real, la apropierea Sărbătorii de 1 Decembrie – au pregătit zilele acestea niște mici, dar foarte frumoase simboluri-insigne, ce poartă și numărul magic la îngemănarea „petalelor” tricolore, originale „inimi” stilizate. Au pregătit insignele centenare pentru înfrumusețarea bibliotecii, iar câte o „petală-inimă”, dotată și ea cu numărul „100”, stilizat și auriu, și-au prins cu mândrie în dreptul inimii.

Unii copii, care merg să sărbătorească Centenarul Marii Uniri la Alba Iulia, împreună cu familia, le-a plăcut atât de mult insigna tricoloră încât au început a le pregăti și pentru toți membrii familiei, a pregăti mai multe – pentru a fi dăruite celora cu care se vor întâlni și împrieteni la marea Sărbătoare.

Din toată inima dorim Țării, poporului și tuturor românilor LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

La mulți și fericiți ani!

Elena Tamazlâcaru

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s