Biblioteca “Alba Iulia”

O lecţie de astronomie la bibliotecă

Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” organizează a treia ediție a campaniei de comunicare și promovare a științei, numită sugestiv Hora Științei Hasdeu. În cadrul campaniei respective filiala „Alba Iulia” şi-a planificat un şir de activităţi.

Astfel, astăzi la biblioteca noastră a avut loc întâlnirea cu dl Alexei Găină, cercetător ştiinţific superior la AŞM, doctor în fizică şi matematică, membru al Societăţii Europene de Astronomie, dar şi a altor câteva societăţi internaţionale. La întâlnire au participat un grup de copii şi părinţi, utilizatori ai bibliotecii noastre.

DSC09096 (1)Aflăm de la dl savant că începuturile Astronomiei sunt atât de vechi ca şi omul. Astronomia este ştiinţa care se ocupă de studiul a tot ceea ce poate fi văzut pe cerul nopţii şi a multor lucruri aflate în spaţiu. Astronomii încearcă să afle totul despre stele şi galaxii. Ei cercetează planetele care se mişcă în jurul stelelor şi exploziile misterioase ce au loc în spaţiu. Telescoapele îi ajută să observe obiectele îndepărtate şi nebuloase care nu pot fi văzute cu ochiul liber.

Cei prezenţi la eveniment au aflat informaţii şi despre istoria astronomiei din ţara noastră. Basarabia  a dat lumii o seamă de astronomi cu renume. Dl Găină le-a vorbit despre astronomul Amfilohie Hotiniul, un cărturar de vază în domeniul ştiinţelor naturii, inclusiv a astronomiei, a fost episcopul de Hotin Amfilohie(aproximativ 1735-1800). Partea dedicată astronomiei conţine o descriere a universului. Manualul de ştiinţe naturale ale lui Amfilohie de Hotin a contribuit mult la propagarea cunoştinţelor astronomice în Moldova şi în Ţara Românească.  

Un alt astronom cu renume a fost Nicolae Donici. Cercetările astronomice ale lui Nicolae Donici se referă la  Soare Planete. A observat 8 eclipse de Soare în diferite părți ale lumii. A stabilit că planeta Mercur nu are atmosferă. Este autorul a cel puțin 77 de publicații științifice scrise aproape toate în limba franceză. 

Din rândul  celor mai talentaţi astronomi, cărora le-a dat naştere neamul nostru a fost Nicolae Florea. A descoperit stele noi pe care alţii nu le vedeau, înregistra variaţia strălucirii stelelor variabile cunoscute. Cartea, care l-a consacrat definitiv pe plan astronomic internaţional – Metode de studiere a stelelor variabile – a apărut în 1947, peste şase ani după moartea sa. Este cea mai valoroasă moştenire, pe care tinerii astronomi de oriunde o vor ţine ca pe o făclie veşnic aprinsă în drumul tenebros spre culmile ştiinţei.

Şirul savanţilor din domeniul astronomiei în Basarabia continuă şi cu alţi oameni de ştiinţă dar, mai multe aspecte vom afla la o nouă întâlnire cu dl Găină.

Aurelia TINCU

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s