Biblioteca “Alba Iulia”

Lectura poveștii „Soldățelul de plumb” de H.C. Andersen

Astăzi copiii de la Grădinița nr. 183, grupa a 9-a, însoțiți de educatoarea Zinaida Gherţescu au sosit la Biblioteca „Alba Iulia” pentru a lectura împreună povestea Soldățelul de plumb.  Am demonstrat cărți scrise de H.C. Andersen. Copiii au privit și admirat mai multe ediţii ale cărţii, pregătite pentru lectura poveștii.

IMG_1379
Iată scurtul rezumat al poveştii. Un băiețel primise intr-o zi o cutie cu 25 de soldăței, printre care unul avea un picior mai scurt. Chiar și cu acest defect, soldățelul era preferatul băiatului. Intr-o zi soldățelul se indrăgostise de o micuță balerină, dar un spiriduș, probabil invidios pe acesta, l-a pus pe pervazul geamului pentru a-l ține departe de aceasta. O adiere de vînt l-a dărâmat și nu a mai fost găsit oricât a fost căutat. Până la urmă, a fost găsit de doi băieți care l-au trimis la plimbare pe râu într-o bărcuță de hârtie. Dar se porni o ploaie torențială și bărcuța se strică, așa că ajunse pe fundul lacului unde a fost înghițit de un pește mare. Un pescar a pescuit peștele, pe care l-a vîndut la piață. A fost cumpărat de o femeie și spre surpriza soldățelului ajunsese din nou acasă la băiețelul care-l pierduse. Soarta nu este nici de această dată în favoarea lui. Băiețelul îl vede pe masă, îl ia si-l aruncă în foc. Micul soldățel îndrăgostit nu o scapă o clipa din ochi pe balerină. Se deschide ușa, si datorită curentului format, balerina din carton zboară în foc alături de soldățel. A doua zi, când menajera a curățat soba a găsit o micuță inimioară din plumb.
 

Copiii au povestit cum îngrijesc ei jucăriile acasă, ce fac ei cu jucăriile cele vechi.  Apoi au privit şi expoziția de cărți „Te salut, Chișinău!” , pe care le-am prezentat-o.

Maria BUZĂ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s