Biblioteca “Alba Iulia”

Munca sfinţeşte locul

Serviciul „Educaţie prin film” îşi continuă activitatea. Copiilor li s-a propus vizionarea filmuleţului educativ „Găinuşa înţeleaptă” şi se pare că acesta ar fi primul filmuleţ în care apare Răţoiul Duck. Unul care face parte din seria „Silly Sympfonys” creată de Walt Disney. Un filmuleţ foarte drăguţ, melodia căruia îţi rămâne în urechi iar personajele sunt în stilul clasic şi atractiv Disnei.

Filmuleţul educativ abordează tema muncii şi hărniciei şi povesteşte despre o Găinuşă şi puişorii ei care muncesc din greu toată vara pentru a avea mâncare la iarnă. Pentru a semăna porumb, un lucru destul de greu, ea cere ajutorul Răţoiului Donald şi purceluşului Pete. Aceştea doi nu se prea dau în vănt după muncă, cu atât mai mult când e vorba dr munca grea de la câmp, aşa că se prefac loviţi de boală, simulând dureri. Acelaş lucru se întâmplă şi după ce porumbul creşte şi mama găină are nevoie de ajutor la recoltatul lui…

20180626_114122Copiii au înţeles îndată mesajul filmuleţului – Găinuşa înţeleaptă le-a dat o lecţie preţioasă celor doi leneşi. Învăţătura, morala lui ar fi că în viaţă trebuie să şi munceşti ca să te alegi cu ceva. Toamna, şi apoi iarna grea, vin peste tine când te aştepţi mai puţin. Deci trebuie să fii mereu în gardă, mereu pregătit pentru ce ar fi mai rău. Să-ţi faci provizii pentru zile negre, să munceşti cu seriozitate pentru că existenţa e o luptă în care doar cei mai buni şi mai pregătiţi reuşesc.

Copiii au discutat cu mare plăcere pe această temă şi şi-au amintit că înţelepciunea populară este bogată în proverbe şi zicători despre muncă şi hărnicie. Aşa a început şi „competiţia”, un concurs foarte atractiv: Cine cunoaşte cel mai multe proverbe la temă. Iată câteva dintre ele:

– Cu hărnicia se alungă sărăcia;

– Omul harnic, muncitor, de pâine nu duce dor;

– Cum munceşti aşa ţi se plăteşte;

– Ce se agoniseşte prin muncă se păstrează mai cu grijă;

– Cine lucrează şi tace, mai multă treabă face;

– Când munca îşi face drum, de obicei urmează lauda;

– Sârguinţa ste mama norocului;

– Munca sfinţeşte locul ş.a.

Aşa dar, reeşind din discuţia noastră munca prestată încă din copilărie, pe parcursul vieţii pentru formarea personalităţii şi a identităţii adultului, ocupă locul cel mai important în viaţa omului.

Munca este o condiţie a existenţei, dar şi o dovadă a sănătăţii noastre fizice şi sufleteşti.

Viorica Ţurcan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s