Biblioteca “Alba Iulia”

Lambert, Leul cel Fricos…

Suntem obișnuiți că în basme animalele au o trăsătură de caracter specifică. De exemplu: vulpea e șireată, iepurele fricos, mielul inocent, furnica e harnică, cocoșul e viteaz, câinele e loial, lupul vânător, leul este curajos… Dar astăzi la ședința serviciului „Educație prin film” copiilor li s-a propus vizionarea filmulețului extraordinar „Lambert, Leul cel Fricos” din Colecția de Animație Disney, unde eroul principal Leul Lambert este foarte fricos.

20180712_153222Lambert este un puiuț de leu crescut de Oița-Mamă. Deoarece nu a crescut în junglă el este un leu foarte fricos.  Mieii râdeau de el, dar mama sa, Oița, era foarte fericită că îl are. Când puiul nostru de leu a crescut mare, un lup a venit să o mănânce pe mama sa care striga disperată, iar Lambert era fricos ca întotdeauna. Celelalte oițe au încercat  să o salveze pe aceasta din gura lupului, dar nu au reușit. În strigătul disperat al mamei lui Lambert deodată i s-au modificat simțurile și a devenit foarte puternic și fioros. Astfel lupul a fost aruncat într-o prăpastie, iar Oița-Mamă a fost salvată, într-un final.

Un film unde într-o manieră amuzantă, cu ajutorul unor animăluțe hazlii este abordată o temă foarte serioasă legată de frica pe care o simte copilul.

După vizionarea acestui filmuleț micii spectatori au numit unul sau mai multe lucruri sau situații care le provoacă frică așa ca: „întunericul”, „lucrări de control”, „dentist”, „note mici”, „tunete și fulgere”, „monștri”, „fantome”, „să doarmă singur”, „să fie singur acasă”, „furia părinților”, „înălțimi”, ș. a.

Frica și curajul sunt emoții care fac parte din viața noastră la fiecare pas. Toți simțim frică în anumite momente ale vieții. Totuși, cei mai predispuși către temeri sunt copiii. Copii la fel ca și adulții, au temperamente și personalități diferite. De asemenea, copiii pot fi influențați într-o măsură mai mare sau mai mică de ceea ce li se spune și pot crea în imaginația lor diferite lucruri de care le este frică. Pericolele pot fi reale sau imaginare, însă frica pe care o simte un copil în fața unui lucru pe care el îl percepe drept periculos este mare, indiferent că este vorba de un pericol real sau imaginar. Adulții ar putea interpreta aceste frici ca fiind prostești, însă ele sunt foarte reale pentru copii.

Trebuie să le vorbim copiilor despre senzația de frică și cum îi poate influența. Doar exprimând-o și identificând-o putem să o conducem noi și să nu ne simțim copleșiți de ea când nu ne dorim acest lucru. Unii sunt mai deschiși, mai comunicativi, în timp ce alții pot fi mai reținuți în exprimare. În plus, vorbind deschis împreună despre temerile lor, copiii vor ajunge să se privească cu mai multă înțelegere, să se ajute reciproc și să se respingă mai puțin.

Un alt remediu eficace este de a-i citi povești pozitive în care se poate identifica cu eroii curajoși. Dar și mai bine e să vizionați filme în care personajele își înving teama și devin curajoase ca și „Lambert, Leul cel Fricos”. Acesta este titlul unui filmuleț cu desene animate, foarte amuzant, care va face deliciu întregii familii.

Viorica ŢURCAN

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s