activităţi culturale, Biblioteca “Alba Iulia”

         Viitorul nu deschide ușa acelora fără de trecut

A avut loc o nouă ședință a serviciului „Educație prin film” cu genericul „Viitorul nu deschide ușa acelora fără trecut”…

     Participanților li s-a propus vizionarea și discutarea temei abordate de filmul documentar „Să nu ne răzbunați! Mărturii despre suferințele românilor din Basarabia”. Un documentar cutremurător despre crimele ruso-comuniste săvârșite în Basarabia, astăzi Republica Moldova: despre deportări în masă în Siberia și Kazahstan, despre foametea organizată, film realizat cu mult profesionalism și dăruire de cercetătorii Fundațiilor „Părintele Arsenie Boca„și „Sfinții închisorilor” din România, împreună cu martorii oculari, victimile odiosului regim din fosta URSS.

20180703_164447 (1)  „Să nu ne răzbunați! Mărturii despre suferințele românilor din Basarabia” este un DVD care reunește sub același titlu filmele documentare „Să nu ne răzbunați”, „Deținuții politici din Basarabia” și „Foametea din Basarabia”. O adevărată arhivă video ce conține interviuri ale martorilor oculari. Basarabenii care au îndurat deportarea în regimul stalinist au evocat în amintirile lor incredibil de grele, de nedescris, pe care au avut a parcurge. Să fii trimis în lumea neagră în toiul nopții, doar cu ce apuci să pui pe tine, cu câteva lucruri mai de preț, în gerul de gheață veșnică din Siberia… Un calvar căruia mulți nu i-au rezistat, nu s-au mai întors acasă.

     Filmul prezintă mărturii despre suferințele îndurate în Siberia, adevăruri zguduitoare, crunte pe care regimul bolșevic și-a dat toată străduința să le șteargă din istorie, să le mușamalizeze.

     În mai puțin de un an Basarabia avea să treacă prin cea mai groaznică perioadă din întreg decursul istoriei sale sub dominație rusească de până atunci. În opt ani (1940-1941 și 1944-1951), bolșevicii au organizat și pus în practică trei valuri masive de deportări, un plan bine gândit, prin care, susțin istoricii, Moscova urmărea să „rezolve” atât problema națională, cât și cea spirituală. Cifrele oficiale arată că circa 550.000 de basarabeni au fost ridicați cu brutalitate din casele lor și duși în lagăre de muncă forțată în Siberia și Kazahstan. Mulți s-au prăpădit pe drum. Practic, au fost pedepsiți toți intelectualii și gospodarii, cei incomozi regimului prin mentalitate, prin nivelul de trai și prin idealurile de care erau călăuziți.

     Consecințele deportărilor? O Republică Moldova în care comunitățile, rămase fără de preoți, profesori, învățători, funcționari, au putut fi mult mai ușor reduse la tăcere, manipulate și deznaționalizate.

     Filmul își prooune să comemoreze, să informeze și să transmită tinerii generații mărturii și lecții despre una din cele mai de amploare acțiuni de deportare din istoria contemporană.

Acest film ne pune în față drama celei mai pătimite părți a pământului românesc, Basarabia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s