Biblioteca “Alba Iulia”, Educaţia prin film

„Suntem diferiţi, suntem la fel”

Serviciul „Educaţie prin film” îşi continuă lucrările.Copiilor, li s-a propus vizionarea filmuleţului educativ „Povestea celor trei fluturaşi”, care abordează o temă stringentă a zilelor de azi – „Suntem diferiţi, suntem la fel”.

O poveste foarte frumoasă despre trei fluturași – alb, roșu, galben – pe care îi prinde ploaia zbenguindu-se pe o toloacă. Mai întâi roagă o lalea galbenă să-i găzduiască și ea le răspunde că poate primi în cupa ei pe fluturele galben și pe cel roșu, dar pe cel alb nu, că nu seamănă cu ea. Apoi s-au adresat unui crin alb, care a spus că îl primește pe cel alb cu mare bucurie deoarece este alb ca și dânsul, dar pe ceilalți nu. Dacă nu îi primește și pe ceilalți frați, să fie udați de ploaie toți trei decât să se părăsească unul pe altul.20180614_113152Copiii au înțeles îndată mesajul principal propus de acest filmuleț: Oamenii se aseamănă între ei, dar se și deosebesc. Faptul că suntem diferiți – fete, băieți, albi, negri, slabi, grași, înalți, scunzi, purtăm ochelari, ne deplasăm cu căruciorul…- face lumea și mai frumoasă, și mai interesantă.

Oamenii sunt diferiţi şi prin faptul că gândesc diferit, au păreri diferite despre anumite lucruri. Ei învaţă diferit, înţeleg lucrurile diferit. Important este că au dreptul la exprimarea opiniei, adică au dreptul să spună ce gândesc, ce simt, ce cred, dar au şi obligaţia de a respecta opinia celorlalţi.

Oamenii se deosebesc şi prin starea de sănătate, şi prin felul cum învaţă. Unii nu văd, alţii nu aud şi nici nu vorbesc. Alţii au dificultăţi de respiraţie sau toată viaţa şi-o petrec într-un cărucior, deoarece au o problemă de sănătate, o disabilitate. Unii copii reuşesc mai puţin la învăţătură, ei gândeac mai încet, memorează mai greu. Aceste probleme sunt cauzate de anumite boli sau accidente, există genetic.

A fi diferit de alţii nu înseamnă să fii mai bun sau mai rău decât ei, mai frumos sau mai urât. Poţi avea unele trăsături, calităţi mai bune decât alţi copii, iar ei pot avea altele. Diferenţele ne fac să fim unici – nimeni nu este exact ca tine, cum nici tu nu eşti la fel ca prietenul sau colegul tău.

Deşi sunt diferiţi, oamenii au mai multe lucruri în comun decăt diferite. Toţi copiii au aceleaşi ocupaţii, învaţă la fel de bine, citesc aceleaşi cărţi, poartă aceleaşi haine… Copiii cu disabilităţi au nevoie de îngrijire specială, educaţie, tratament, regim alimentar, stil de viaţă etc. Nevoile speciale pe care le au nu îi fac deosebiţi de noi, de aceea ei trebuie trataţi la fel, în mod normal, pentru că toţi sunt egali.

Ei sunt la fel ca şi ceilalţi, cu excepţia faptului că unele părţi ale corpului sau unele organe de simţ nu funcţionează bine. Chiar dacă ei sunt lipsiţi de una din capacităţile fizice, altele le sunt supradezvoltate, compensându-le handicapul.

În concluzie la discuţia noastră: trebuie să-ţi accepţi colegii, prietenii şi pe toţi ceilalţi aşa cum sunt ei, ca egalii tăi, cum şi ei trebuie să te accepte pe tine. Nu-i respinge doar pentru că sunt săraci sau au altă îmbrăcăminte, ori vin la şcoală pe jos, iar tu cu maşina, că se deplasează cu un cărucior, sau nu văd, nu aud etc.

Nu uitaţi că atunci când sunteţi uniţi veţi reuşi să depăşiţi orice greutate împreună.

Viorica ȚURCAN

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s