Biblioteca “Alba Iulia”, Educaţia prin film

Hachiko – Povestea unui câine

La biblioteca „Alba Iulia” a avut loc o nouă şedinţă a Serviciului „Educaţie prin film”. Elevilor, participanţi permanenţi, li s-a propus vizionarea şi discutarea temei abordate de filmul „Hachiko: Povestea unui caine”. Un film american regizat de Lasse Hallstrom dupa scenariul lui Stephen Lindsey, un minunat film despre prietenie, loialitate și speranță.

Filmul, numit „Hachiko: Povestea unui câine”, relatează prietenia profundă dintre Ueno, un profesor universitar deosebit, şi Hachiko, un câine simpatic de rasa Akita-Inu, abandonat într-o gară, şi pe care profesorul îl ia acasă. Filmul e bazat pe o poveste bine cunoscută, adevărată care a avut loc în Japonia, în anii 20 ai secolului trecut. Câinele în fiecare zi îl intâlnea şi-l urma la gară pe stăpânul său când pleca la serviciu. Apoi, stăpânul a murit subit, dar câinele timp de nouă ani, în fiecare zi la ora 5 seara, venea la gară să-l întâmpine, şi-l aştepta până la ultimul tren… Zilnic, vreme de noua ani, în acelaşi loc din faţa gării, la aceeaşi ora, câinele şi-a aşteptat rabdător stăpânul să se întoarcă de la serviciu… chiar dacă acesta nu avea să se mai întoarcă. Japonezii i-au ridicat un monument în acel loc al aşteptării eterne, am putea spune.20180510_162220Pur şi simplu un film uimitor, şi dacă luăm în consideraţie faptul că este inspirat din evenimente reale, conferă o şi mai mare atracţie estetică şi general-umană. Filmul de la un capăt la altul este parcurs de emoţii, de dragoste şi prietenie, de înţelegere cu cei dragi, cum sunt copiii, prietenii si, desigur, favoritul cu blană. Povestea ne demonstrează că este posibilă sinceritatea şi devotamentul – calităţi care sunt din ce în ce mai rare, să recunoaştem. Hachiko nu este doar un câine, el este o legendă, cu o reputaţie mondială, care întruchipează dragostea şi fidelitatea.

Dragi prieteni, dacă doriţi să vedeţi un film liric, sincer şi deosebit, care să te atingă la corzile sensibilităţii, nu ezitaţi să urmăriţi acest film. Este un film despre câine, însă e pentru oameni!

Un film excepţional prin emoţiile pe care le transmite, te sensibilizează încă de la început prin relaţia specială aparută între câine şi profesor, iar apoi printr-o tristeţe ieşită din comun – drama simţită de Hachiko pare mai presus de cea a suferinţei întregii familii, iar devotamentul de care dă dovadă, pur şi simplu te copleşeşte pur şi simplu. Atunci când Hachiko aşteptă în gară, iar cei din jur încercau să-l facă să înţeleagă că  stăpânul nu se mai întoarce a fost, poate, cel mai emoţionant moment: în el nu moare speranţa, speră în continuare că va veni cu trenul urmator şi o să-i sară în braţe, o să-l conducă acasă…

Iar faptul că povestea este inspirată dintr-un fapt real, sporeşte trăirile pe parcursul vizionării. Personajul principal este, fără îndoială, câinele. Cel care a primit pentru calităţi excepţionale o statuie printre oameni pentru a-i sensibiliza.

E clar că mulţi dintre oameni ar cam trebui să înveţe de la patruped dragostea şi fidelitatea. Ar mai fi de apreciat şi muzica filmului. Coloana sonoră e splendidă şi întregeşte întregul film, creând emoţia necesară. O dramă impresionantă, un film copleşitor.

Vizionarea lui nu a trecut şi fără de o lacrimă de compasiune.

Este un film ce te impresionează, unul ce merită vizionat indiferent de vârstă. Este un film profund educativ pentru cei mici.

Îl recomandăm fără prea multe comentarii!

Viorica Țurcan

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s