Biblioteca “Alba Iulia”, Drepturile copiilor

Drepturile copiilor

 O nouă şedinţă a Serviciului „Educaţie prin film” cu genericul „Drepturile copiilor”. Elevilor, li s-a propus vizionarea şi discutarea temei abordate de filmul de scurt metraj „Drepturile Copiilor”. 

Din motiv că destul de frecvent se vorbeşte despre protecția copilului, despre drepturile copilului și despre acei oameni responsabili de asigurarea unui mediu de creștere și dezvoltare sănătos și prietenos pentru copil am ales aceasta temă pentru discuţii.

Din acest filmuleţ copiii au înţeles că drepturile omului şi drepturile copilului se referă la acele aspecte de care avem nevoie pentru a trăi în siguranţă, a fi sănătoşi şi a ajunge la potenţialul nostru maxim de dezvoltare. Drepturile nu sunt dorinţe sau ceea ce vrem, ci rolul lor este să ne asigurăm că ne tratăm unii pe alţii corect şi adecvat.20180517_134335

Copiilor le-a fost interesant să afle că drepturile sunt pentru toţi copiii – indiferent de ce limbă vorbesc, de ce culoare le este pielea, de sunt sănătoşi sau bolnavi, de sunt băieţi sau fete, de poziţia socială şi financiară a părinţilor acestora. Sunt la fel de importanţi pentru ţară şi societatea în care cresc. Este important ca fiecare copil să înţeleaga acest fapt şi să-i facă pe cei din jur să-l accepte aşa cum este.

Orice copil se naşte cu anumite drepturi şi responsabilităţi, acestea crescând direct proporţional cu vârsta sa. Copiii au nevoie de drepturi speciale deoarece trebuie să li se asigure o protecție aparte, de care adulţii nu au nevoie. Copiii depind de oamenii din jurul lor, pe parcursul copilăriei. În această perioadă, au nevoie de protecţie specială, care să-i ajute să se dezvolte şi să devină adulţi independenţi.

Din acest film au aflat că până la 18 ani ei, oficial, sunt consideraţi copii, adică persoane minore care nu au atins vârsta majoratului.

Copiii au drepturi oriunde s-ar afla – acasă la părinţi, în instituţii de îngrijire sau la şcoală, în orice colţ al lumii. Drepturile prevăzute în Convenţie sunt universale şi necondiţionate. http://www.unicef.ro/pagina-copiilor/drepturi/drepturile-copilului/

Este foarte important să vorbim cu copiii despre drepturilor lor, despre discriminare, despre dreptul la educație, despre cum trebuie să se protejeze împotriva abuzurilor și a violenței etc. Dar nimeni în lume nu are numai drepturi, acestea fiind urmate de responsabilități. Principala responsabilităte a unui copil este să respecte drepturile celorlalţi copii  și ale adulţilor.

Viorica Țurcan

.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s