Biblioteca “Alba Iulia”

„Viaţa asemenea unei călătorii”

Săptămâna aceasta la biblioteca „Alba Iulia” a avut loc o nouă şedinţă a Serviciului „Educaţie prin film” cu genericul „Viaţa asemenea unei calatorii”. Elevilor, participanţi permanenţi, li s-a propus vizionarea şi discutarea temei abordate de filmul „Viaţa este ca o călătorie cu trenul”.

20180403_170243În acest filmuleţ viața este comparată cu o călătorie în tren: Plecăm în viaţă dintr-un punctNaşterea – prima gară… Încet, prudent, dependent de alţii, asemeni unui tren care iese din triaj, cu o viteză mică, încadrându-se, treptat, pe ruta sa.

Ne îndreptăm către cea de-a doua gară – Copilăria!

Urmează Adolescenţa. Tinereţea… Acumulăm cunoştinţe, practici, experienţă…

Gara cu numărul trei – Maturitatea!

Urcăm și coborâm din tren des, există accidente, surprize plăcute şi mai puţin plăcute la unele stații.

Atunci când ne naștem și urcăm în tren, întâlnim şi oameni despre care credem, că ne vor însoți pe tot parcursul călătoriei noastre: părinții noștri.

Din păcate, adevărul este altul. Ei coboară la un moment dat și ne lasă pe noi fără dragostea și atașamentul lor, fără prietenia și compania lor.

E drept că în tren întâlnim şi alte persoane care vor ocupa un rol important în călătoria vieţii noastre. Aceştia sunt frații, prietenii noștri, oamenii minunați pe care îi iubim.

Se întâmplă că unii pasageri, pe care îi iubim cel mai mult, se mută în alt vagon și ne lasă singuri la această etapă a călătoriei noastre.

Deci, trebuie să ne facem călătoria în felul cel mai bun posibil.

Să încercăm să ieșim la capăt cu cei care călătoresc împreună cu noi, și să căutăm ceea ce este mai bun în fiecare dintre ei…

Misterul cel mare al călătoriei este că nu știm când vom coborî definitiv din tren și nici când vor coborî cei ce călătoresc alături de noi, nici măcar cel care stă pe locul de lângă noi…

Morala: Dragi prieteni, să ne străduim să avem o călătorie bună, ca la sfârșit să putem spune că a meritat osteneala. Să încercăm să lăsăm după noi, când coborâm, un loc gol care lasă dor și amintiri frumoase pentru cei care călătoresc mai departe.

20180403_170243Viaţa este o calătorie, un voiaj de căutări şi experienţe pe care trebuie să le accepţi cu inima deschisă. Am învăţat că viaţa este frumoasă, oamenii sunt frumoşi şi că trebuie să evoluezi, că este întotdeauna loc de mai bine.

Trebuie să ştim că viaţa ne ofera lecţii pe care, de cele mai multe ori, le înţelegem mult mai târziu sau, poate, niciodată, lecţii ce ne transformă şi ne definesc ca suflete, ce ne determină să preţuim clipa prezentă şi oamenii minunaţi din viaţa noastră, să ne urmăm inima şi să alegem, să găsim esenţa propriului suflet.

Cred că cel mai inţelept lucru pe care îl putem face este să acţionăm din iubire, cu înţelegere şi acceptare, amintindu-ne mereu că viaţa este o călătorie, iar noi suntem călători în ea! Că viaţa trebuie trăită aşa cum este… Pentru că ni s-a dat fără să o cerem şi ni se va lua fără să fim întrebaţi.

Sunt meditaţiile filmului vizionat împreună cu copiii – „Viaţa este ca o călătorie cu trenul”.

ŢURCAN Viorica

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s