Biblioteca “Alba Iulia”

Programul de lectură Chişinăul citeşte

20180411_134616Marcel, Gherman. Universuri paralele. –  Chişinău:  Ştiinţa, 2017.  –  272 p.

    Volumul este alcătuit din câteva proze ce se înscriu în genurile scienice-fiction şi fantasy. Multivers este o ficţiune care conţine toate genurile de priză şi urmează modelul romanului modular. Acţiunea sa se întâmplă simultan în câteva universuri paralele. Multivers este o încercare de a evoca imensitatea şi diversitatea universului imaginar, a universului interior şi a celui real, ca o viziune optimistă. Iar romanul Testamentul regatului Nirgalia şi colecţia de povestiri Istorisiri din tărâmul Pandava formează un ciclu fantasy, Cronicile Pandavei, ce are ca nucleu căutarea unei dimensiuni atemporale a vieţii şi istoriei, aceste proze îmbină tehnici narative bazate pe cele mai noi tendinţe din literatură cu imaginarul filmelor, graficii şi jocurilor de computer SF.

20180411_134443Mircea, Grecu.  Jana, Grecu. În ospeţie la ursuleţul Marmi.  –  Chişinău:  Arc, 2017.  –  88 p.

    Spre deosebire de basmele clasice, unde personajele sunt ameninţate de pericole externe, în poveştile lui Jana şi Mircea Grecu acestea se luptă, în special, cu provocări interne. Firul comun al poveştilor celor doi este dorinţa de cunoaştere, manifestată prin binecunoscuta călătorie iniţiatică, care duce la o schimbare de perspectivă, urmată de reaşezarea reperelor interioare. Părinţii şi profesorii pot folosi aceste povestiri ca pe nişte „seminţe” plantate în mentalul copiilor, care îşi vor arăta ulterior „fructele”, efectele pozitive în viaţa emoţională a acestora.

20180411_134636Mihaela, Perciun. Cenuşă rece.  – Iaşi: Polirom, 2017.  – 204 p.   

   O adolescentă din Republica Moldova, fără tată şi cu mama plecată demult peste hotare, are un singur sprijin pe lume – pe bunica ei. Aceasta moare însă şi fata, fără să mai aibă pe nimeni alături, se vede nevoită să organizeze înmormântarea după toate datinile şi rigorile satului. Singurile ajutoare vin de la vecini, dar în curând se dovedeşte că aceştia nu sunt atât de binevoitori pe cât par. De aici porneşte istoria a trei generaţii de femei, marcată de trădări şi obstacole neaşteptate, totul pe fondul vremurilor mereu ostile şi instabile ce trec peste ţara dintre Prut şi Nistru. Bunica, mama şi fiica sunt legate cu un fir invizibil de un bărbat aparent străin, care se dovedeşte a fi înger şi demon pentru destinul lor. Emoţionant, cu mult umor negru, Cenuşă rece spune povestea unei familii destrămate ai cărei membri caută cu disperare regăsirea de sine.

Lasă un comentariu