Biblioteca “Alba Iulia”

Bătălia cărţilor 2018 (15-18 ani)

20180411_133458Atkinson, Kate. Viaţă după viaţă. – Bucureşti: ART, 2017. – 581 p.

Cu toţii experimentăm, în cele mai ciudate momente, acel sentiment pe care îl numim deja-vu. Pentru Ursula Todd, însă, deja-vu-urile sunt semne ale unei vieţi trăite la nesfârşit. Cum ar fi dacă ai putea să-ţi iei viaţa de la capăt, din nou şi din nou?

Cu adevărat remarcabilă este abilitatea scriitoarei de a evoca trecutul zbuciumat al Europei secolului XX, de a construi saga unei familii ataşante şi de a ne face să reflectăm la cum istoriile mici, personale intervin în cursul marii istorii.

       „Atkinson e o scriitoare excepţională – iar aceasta este cea mai ambiţioasă şi captivantă lucrare a sa de până acum – pentru că scrie cu o delicateţe emoţională şi o înţelegere care transcend caracterul experimental şi ludicul. Viaţă după viaţă ne oferă o eroină a cărei structură fictivă este permanent vizibilă, a cărei condiţie artificială nu poate fi pusă la îndoială; o eroină pe care o simţim totuşi dureros şi teribil de reală.”

20180411_134008Doerr, Anthoni. Toată lumina pe care nu o putem vedea. – Bucureşti: Humanitas, 2016. – 455 p.

Romanul multipremiatului scriitor Anthoni Doerr urmează viețile a două personaje:  Marie-Laure, tânără franțuzoaică nevăzătoare, și Werner, orfan de origine germană. Se întâlnesc în timp ce ambii  încearcă să depășească  suferința fizică și psihică îndurată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.  Întâlnirea dintre cei doi durează doar o zi, dar va fi hotărâtoare, afectând inclusiv și generațiile viitoare. Povestea lor e împletită și cu istoria unui diamant misterios, pe care-l caută ofițerii germani și despre care se spune că va oferi posesorului viață veșnică, nu și fericire. Dincolo de farmecul rar al cărții, cititorul va regăsi un mesaj legat de importanța solidarității și a iubirii aproapelui.

20180411_133338Erskine, Kathryin. Pasăre cântătoare. – Bucureşti: Art, 2017. – 200 p.

Caitlin e o fetiţă mai specială: suferă de sindromul Asperger. Lucrurile sunt albe sau negre, mâncarea nu trebuie să i se amestece în farfurie, spune tot cei trece prin cap, desenele pe care le face (şi la care e foarte talentată) nu pot fi în culori; altfel, totul devine confuz. Devon, fratele său mai mare, îi era cel mai bun ajutor când lumea ajungea să fie copleşitoare, dar acum a dispărut. Tatăl nu-i e de prea mare folos, pierderea lui Devon a lăsat un gol imens. Caitlin nu vrea decât ca lucrurile să fie exact ca-nainte. Ştie că trebuie să ajungă la „împăcare”, dar nu înţelege ce înseamnă asta, în ciuda definiţiilor din dicţionarele pe care le consultă. În încercările ei de a obţine împăcarea, Caitlin descoperă că lucrurile în viaţă nu sunt neapărat albe sau negre.

20180411_133536

Fombelle, Timothee de. Fabuloasa poveste a lui Joshua Perle. – Bucureşti: YoungArt, 2016. – 260 p.

Prințul moștenitor al unui tărâm populat de zâne și duhuri ajunge să fie captiv în lumea noastră. O familie de evrei cofetari din Paris îl ia sub acoperișul ei pe straniul tânăr apărut de nicăieri în timpul unei furtuni teribile. Joshua nu-și dorește decât să se întoarcă acasă pentru a fi împreună cu iubirea vieții sale, dar istoria zbuciumată a lumii în care a fost exilat are alte planuri pentru el. Când și când, diverse obiecte de pe tărâmul celălașt se strecoară cine știe cum până în realitatea aceasta, făcându-l peJoshua să-i fie mai tare dor de casă. Îi va ajunge oare o viaţă întreagă să găsească drumul înapoi? Aceasta este adevărata şi fabuloasa poveste a lui Joshua Perle.

20180411_133708

Frankel, Lauren. Adevăr sau provocare. – Bucureşti: Editura Trei, 2016. – 366 p.

Callie e acuzată că se comportă agresiv cu colegii ei, dar Rebecca ştie că fata blândă pe care a crescut-o trebuie să fie nevinovată,

După ce este absolvită de vină, Callie începe să primească ameninţări de la cea care a acuzat-o şi, pe măsură ce acestea devin  tot mai grave, Rebecca se simte obligată să intervină. Decizia ei o face să-şi amintească de prieteniile şi trădările din propria-i adolescenţă, şi de tragedia care a marcat-o. Acum însă Rebecca nu înţelege cu adevărat ce se întâmplă, iar Cellie e în mare pericol.

20180411_133604Green, Sally.  Jumătatea Rea. – Bucureşti: Trei, 2014. – 385 p.

Jumătatea Rea este primul volum dintr-o trilogie.  E pe jumătate Vrăjitor Alb… Pe jumătate Vrăjitor Negru. Mama lui a fost vindecătoare…  Tatăl lui e un ucigaş. Nimeni nu-l vrea… Toţi îl vânează.

 

 

 

20180411_133403Keating, Lucy.  Arta visării. – Bucureşti: Trei, 2016. – 324 p.

Eu l-am inventat pe Max. Cel puţin asta mi-am spus întotdeauna. Toţi bărbaţii pe care i-am adorat  încă din copilărie, combinati într-un singur tip perfect. Problema e că m-am înşelat. Pentru că în uşa clasei, uitîndu-se direct la mine, stă Max. Max al meu. Max cel din visele mele. Max al meu despre care credeam că nu există în realitate.

 

 

20180411_134917Levithan, David. Zi după zi. – Bucureşti: Editura Trei, 2014. – 315 p.

Un adolescent care-și spune, simplu, A.,  se trezește  în fiecare dimineață într-un alt trup, trăind o altă viață. Niciodată nu e prevenit în legătură cu locul unde se va afla sau parsoana în trupul căreia va fi. A. s-a împăcat cu situația  lui și chiar și-a stabilit câteva reguli „de supraviețuire”: Niciodată să nu se atașeze prea tare. Să evite să fie remarcat. Să nu se implice.

Până într-o zi. Se trezește în corpul lui Iustin și o cunoaște pe iubita acestuia, Rhiannon. Regulile  sale stricte nu se mai aplică. Pentru că, în sfârșit, a găsit pe cineva alături de care vrea să rămână pentru totdeauna, zi după zi. O poveste fascinantă, ce lansează o provocare: putem iubi cu adevărat pe cineva menit să ia altă înfățișare în fiecare zi?

20180411_133859Levy, Marc. Ea & el. – Bucureşti: Editura Trei, 2015. – 312 p.

S-au cunoscut prin intermediul unui site de întâlniri amoroase. Dar n-au devenit iubiți, ci prieteni. Și așa vor să rămână.

Ea e actriță, el – scriitor. Ea e Mia, el – Paul. Ea e britanică, el – american. Ea se ascunde în Montmartre, el locuiește în Marias. Ea are mult succes, el – nu prea. De fapt, ea e faimoasă, el – nu-și dă seama. Ea se simte singură. Și el. El e amuzant. Ea face gafă după gafă. Ea nu trebuie să se îndrăgostească. Nici el.

Marc Levy revine la vechile lui teme cu această comedie irezistibilă și imprevizibilă despre dragoste și prietenie.

20180411_133931Medina, Meg. Fata care a îmblânzit vântul. – Bucureşti: RAO. – 219 p.

Din momentul în care Sonia Ocampo sosi pe lume, vânătă și tremurând, speranțele, visurile și temerile celorlalți au cântărit greu pe umerii săi. Dacă încrederea sa în sine ar fi atât de puternică precum credința lor în ea!

Aceasta este o poveste despre schimbare în vremuri dificile. Este o poveste despre sacrificiu.  Și, mai presus de toate, este o poveste despre lupta pentru un viitor mai bun – pentru dragoste.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s