Biblioteca “Alba Iulia”

„Crăiţa” lui Spiridon Vangheli

Cartea este cel mai sigur „spion” al integrităţii noastre spirituale, în devenire sau consolidare. Cu predilecţie în cazul când e vorba de cărţile semnate de maestrul Spiridon Vangheli. Acest Maestru-Vrăjitor al copilăriei lui Guguţă, al nostru şi al tuturor copiilor lumii…

Este o carte de o frumuseţe aparte şi e inspirată de copilăria soţiei sale, Eleonora. Acţiunea are loc în perioada interbelicului.

DSCF3994Crăiţa este o fată blondă, ageră, frumoasă şi harnică, care locuieşte în povestea copilăriei sale din Năpădenii Unghenilor şi este o fericită continuare a bijuteriilor anterioare ce ni le dăruieşte Spiridon Vangheli. Noul volum conţine  capitolele: A venit regele!; De ce umblă Crăiţa cu bască?; Căsuţa Crăiţei; Bunicii Crăiţei; Acolo ni-i ţara, femeie!; Crăiţa se întâlneşte cu Făt-Frumos; Ascunde-te, mamă!; Femeia din copac; Noul învăţător a dispărut; Lingurile lui Filaret; Pâine de la papagali; Dumnezeu vede ce facem noi;  De ce nu latră câinele?; Viscolul urlă afară, iar în casă arde candela; Tu eşti zâna aceea… Cartea este prefaţată de academicianul Mihai Cimpoi şi este recomandată mai ales Crăiţelor contemporane.

Mai mulţi elevi din clasa a III-a de la Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” au venit la prezentarea cărţii „Crăiţa”. După partea introductivă, la solicitarea elevilor au fost citite şi analizate trei capitole ale cărţii, precum urmează: Căsuţa Crăiţei, Noul învăţător a dispărut şi Lingurile lui Filaret.

În încheierea activităţii câţiva copii au plecat acasă cu cartea „Crăiţa” – nu s-au putut despărţi de ea. O vor citi şi o vor recomanda colegilor.

TAMAZLÂCARU Elena

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s