Biblioteca “Alba Iulia”

Terapie prin cuvinte

La  Biblioteca „Alba Iulia”, în colaborare cu Biblioteca Liceului „Liviu Deleanu” s-a desfășurat un concurs interactiv cu genericul Terapie prin cuvinte cu participarea elevilor claselor a IX-a A și  a IX-a C de la Liceul Teoretic „Liviu Deleanu”, împreună cu profesoarele Lucia Oboroceanu și Gabriela Pînzaru. Scopul activităţii a fost promovarea limbii române și demonstrarea faptului că Forța Cuvântului e mare, Cuvântul poate chiar și vindeca. Deci, e o întreagă terapie în Forţa Cuvântului: „numai  cuvântul te ridică / te slăvește / te face să te bucuri / să iubești / să te vindeci”. Elevii au demonstrat abilități de creativitate, gândire critică, logică, interpretare.Pentru început a fost prezentarea echipelor, desfăşurată într-un mod deosebit – au format și au interpretat o horă a Limbii Române.

La etapa a II-a elevilor participanţi li s-a propus să completeze schema schema de mai jos (timp de 3 min.), aducând drept exemplu cuvintele care alină tristeția.

Concurenţii au demonstrat ingeniozitate, câteva exemple vă propunem mai jos:

Cuvinte care alină  tristețea:

Pozitiv /te iubesc/ ai reușit/ bravo!/urmează-ți visul/ fii tare!/ești învingător/puternic/zâmbește/fii primul în toate!/ ești cel mai bun/mâncare gustoasă/culoare/muzică/ prieteni/ dragoste/carte/modă/compliment/ sărbătoare/stil/ artă/ ciocolată etc. etc.

DSCF2492 (1)

La etapa a III-a – Terapie prin personaje – elevii trebuiau să aducă câte patru argumente forte.
Exemple alese de elevi sunt: Nică din Amintiri din copilărie și Hary din Sub aceeași stea de J. Green.

Argumentele lor: aceşti protagonişti „reprezintă puritatea și inocența copilăriei”, „ne influențează cu pozitivism și optimism”, „ne învaţă să ne urmăm pasiunile” sau „personajul nu încetează să lupte și să-și urmeze visul”, „în pofida greutăților, s-a dovedit a fi mai puternic” etc.

La etapa a IV-a, Tema pentru acasă, elevii au avut de cercetat și de prezentat în power point tema propusăDSCF2489Terapie prin cuvinte în 15-20 imagini. Elevii au accentuat faptul că se vorbește mult, se ascultă puțin, se înțelege și mai puțin… Cuvintele trebuie simțite în gama largă în care scriitorii și-au redat sentimentele, trăirile în opera lor: Mihai Eminescu, Aureliu Busuioc,Grigore Vieru etc., etc. Citind versurile, întâmplările descrise de ei, mulți dintre noi, cititorii, ne regăsim, depășind mai ușor greutățile. Puterea cuvintelor ascunde descifrări ale foarte multor fenomene. Cuvintele pot trata chiar și cele mai profunde răni sufletești. Precum urmează în înţelepciunea versurilor:

Fii atent la gandurile tale 
Pentru ca ele vor fi cuvinte! 
Fii atent la cuvintele tale 
Pentru ca ele vor fi fapte!
Fii atent la faptele tale  
Pentru ca ele vor fi obiceiuri!  
Fii atent la obiceiurile tale 
Pentru ca ele vor fi caracterul tau! 
Fii atent la caracterul tau 
Pentru ca el va fi destinul tau!

Copii au fost entuziasmați și au propus să fie organizat anual.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s