Biblioteca “Alba Iulia”

Expoziţia de brăduţi eco

Atmosfera de Crăciun vine cu bucuria şi emoţia aşteptării Sărbătorilor de Iarnă, a Crăciunului şi a Anului Nou, a pregătirii lor, a împodobirii bradului tradiţional.

Dincolo de faptul că este una dintre cele mai importante sărbători creştine, Crăciunul e aşteptat cu mare entuziasm de toată lumea, indiferent de vârstă, uneori chiar şi de religie. Sigur,  gândim cu drag la cadourile lui Moş Crăciun, la colinde, la mirosul de conifere. Dar mai mult decât atât, tradiţiile legate de Crăciun aduc cu ele simboluri fireşti, sfinte, vechi de sute şi mii de ani.
Bradul deţine rolul principal în casa noastră în perioada Crăciunului, a Anului Nou. Împodobitul acestuia este cel mai îndrăgit obicei de sărbători, datorită simbolurilor care i se asociază: iubire  – pentru că este împodobit de întreaga familie; bucurie şi fericire – pentru că sub el sunt puse cadourile şi surprizele; magie – se spune că Moş Crăciun nu vine în casele unde nu este brad; viaţă, trăinicie şi sănătate – pentru că este mereu verde, chiar şi când afară e zăpadă.

DSCF3793La modul practic bradul a devenit centrul sărbătorilor de iarnă!

Elevii clasei a VI-a de la Liceul Teoretic “Liviu Deleanu”, împreună cu profesoarele Angela Frumosu şi Ana Bîtcă, şi-au propus să atragă atenţia asupra faptului că tăierea brazilor în perioada iernii reprezintă o adevărată cruzime ecologică, şi că ne putem bucura de un brad de Crăciun, fără a apela la unul natural care, în cele din urmă, ajunge, oricum, la tomberon. Copiii au dat dovadă de cunoştinţe în cauză şi au exemplificat evitarea tăierii brăduţilor, admirarea lor în habitatul natural al peisajului de iarnă.

Elevii au demonstrate multe idei de decor realizate, care pot salva un brad viu, unde mai pui că sunt mult mai uşor de îndepărtat după ce ne părăseşte spiritul Crăciunului.

Se poate improviza o originală şi singulară decoraţiune în formă de brad de Crăciun din aproape orice material: avem nevoie doar de imaginaţie, de niscaiva materiale şi în câteva minute sau ore avem propriul nostru brăduţ eco

DSCF3775Bradul împodobit poate fi confecţionat în cele mai trasnite moduri şi elevii ne-au demonstrat aceasta. Aşa că, dacă aţi hotărât ca de sărbători să nu mai cumpăraţi brad natural, creaţi propriul brăduţ din materialele pe care le găsiţi mai la îndemână prin casă: conuri de brad, peturi, paste fainoase, nasturi, lemn, material textil, fetru, vată, panglici, mărgele, hârtie sau carton…

Este o încercare de a privi bradul tradiţional de Crăciun şi dintr-o altă perspectivă pentru că de fapt, dincolo de bradul propriu-zis este mesajul transmis de simbolica lui – bucuria sărbătorilor alături de cei dragi. Asta am încercat şi noi să facem aici, să ne asociem acestui simbol pentru a transmite mesajul ecologic foarte important – conservarea patrimoniului natural şi posibilitatea de a serba Crăciunul şi Anul Nou fără a sacrifica mii de brazi.

Admirând brazii minunaţi realizaţi de elevii-participanţi credem că sărbătoarea ne-a reuşit. Felicităm pe toţi îndrăgostiţii de natură şi inspiraţii de creaţie, le mulţumim pentru efortul de a veni la Bibliotecă cu idei sănătoase, originale şi frumoase.

Trebuie să menţionăm că oaspeţii Bibliotecii “Alba Iulia” au venit nu doar cu brăduţii ecologici, ci şi cu Colinde, care sunt o parte constituantă a spiritului Crăciunului. Vorba populară: Ne-au încântat şi ochii, şi urechile.

Mulțumim mult doamnelor învățătoare implicate, Angelei Frumosu şi Anei Bîtcă, inclusiv elevilor care au creat sub îndrumarea dumnealor podoabe deosebite.

Sărbători fericite tuturor!!!

Viorica Ţurcan

 

 

 

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s