Biblioteca “Alba Iulia”

Frumoase întâlniri cu cartea

Zilele trecute la Biblioteca noastră, „Alba Iulia”, au venit foarte mulți copiii de la grădinițele cu care suntem vecini pentru a se întâlni cu scriitorul Ion Diordiev, umorist, aforist și un foarte bun bunic de nepoțele, cum am aflat și din conținutul unei cărțulii, intitulată „Floricele pentru nepoțele”!

Scriitorul Ion Diordiev nu a venit de unul singur! Ci însoțit de cei mai mari, sinceri și fideli prieteni ai săi – cărticelele foarte frumoase, viu colorate, cu desene și coperți ingenioase, însoțite, la rândul lor, de mici poezioare! Și le făceau cu ochiul copiilor – mulțime de titluri și desene, care mai de care mai interesante și mai bine puse în valoare, mulțime de catrene… Din cărți le zâmbesc diferiți gândăcei cu antene și aripioare, copaci de pădure, pomi de grădină, fructe și legume, zarzavat… Instrumente de muncă, mijloace de transport – toate, toate încap în catrene rimate, desenate, colorate! Și mai lasă de lucru și fetițelor și băiețeilor hărnicei și inspirați! Să se joace de-a poezia și culorile!

DSCF3661Pentru voi, ca să vă convingeți, spicuim: „Grădina de legume, ghiceşte-le pe nume” „Ghiceşte mai întâi, să vezi ce şi cum să colorezi”, „Ghicitori în culori”, „Un peşte cu picioare. Carte de lectură şi învăţătură pentru fetiţe cu fundiţe şi băieţei voinicei”, „Ghici cu ce colorăm” și multe alte nume de cărticele – toate sau aproape toate de colorat. Să tot fie cam douăzeci de titluri de carte pentru copii ce se pretează la noutăți editoriale, marca dublu „Diordiev” – poet și pictor, tată și fiu.

Scriitorul le-a povestit copiilor că vine din Nezavertailovca Transnistriei, că de curând a împlinit… 18 ani cu cifrele inversate, că a mai îmbrățișat și alte profesii de-a lungul vieții, cum este jurnalismul, cum nepoțelele l-au făcut să devină scriitor pentru copii, inspirându-l să scrie poezii despre „noaptea care și ea se duce la culcare”, odată cu toată lumea, desigur… A povestit despre fiul său, Radu, care a devenit pictor și așa și nu s-a mai despărțit de copilărie – îi citește toate cărțile încă la etapa de manuscris, apoi le ilustrează cu multă dragoste, culoare și pasiune, cu multă linie corectă și concretă, de care are nevoie fiecare copil atunci când „citește” desenele.

DSCF3667Apoi copiii au prins a… adresa întrebări scriitorului invitat – un fel de adevărat și serios examen pregătit oaspetelui, și înțelegem că altfel nici nu se poate! Și se întreceau în a ridica cât mai sus mânuța pentru a fi observat de domnul scriitor și a fi… invitat să adreseze întrebări. Și răsunau cu nemiluita întrebările foarte serioase: „De ce pisica are coadă?”; „De ce păsările sălbatice zboară, iar cele domestice – nu?”, „De ce doar unele păsări cântă?”… Precum și multe alte complicate și curioase întrebări pe temele cele mai diferite. Mai putem adeveri: copiilor așa le-a plăcut să întrebe, să adreseze ei întrebări și nu să fie întrebați, încât și atunci când trebuia să dea răspunsul la ghicitori, tot întrebări rosteau! Și s-a dovedit a fi foarte interesantă experiența! O recomandăm și altor copii isteți! De dragul adevărului trebuie să recunoaștem că au fost și întrebări cu răspunsuri incluse în set! Interesant, original și foarte vesel.

Domnul Ion Diordiev, la solicitarea copiilor, a recitat poemul său preferat, unul din creația poetului-martir Nicolae Țurcanu, „Mama”, apoi și-a prezentat mai multe cărțulii, printr-o ghicitoare sau un catren, iar la sfârșitul întâlnirii copiii i-au dăruit scriitorului flori și s-au fotografiat împreună.

DSCF3682Așa s-a încheiat întâlnirea cu scriitorul. Nu și cu cărțile: cunosc o fetiță, Sănduța V., de cinci anișori și jumătate, care are o bogată colecție de cărți de colorat, semnate de scriitorii și prietenii Titus Știrbu și Ion Diordiev! Și le colorează cu mult drag, și învață cu mămica ei și poezii pe care le găsește în acele pagini! Așa că, anunțăm pe toată lumea că suntem în așteptarea altor întâlniri cu acești scriitori – Ion Diordiev și Titus Știrbu. Precum și cu alte cărți, și cu alți scriitori.

Elena TAMAZLÂCARU

      

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s