Biblioteca “Alba Iulia”

Sărbătoarea Unirii – 1 Decembrie…

Sărbătoarea României și a Românilor de Pretutindeni – 1 Decembrie – și în acest an a fost sărbătorită cu mult drag și sinceră participare la Biblioteca „Alba Iulia”. Ieri, 30 noiembrie, în ajunul sărbătorii, elevii clasei a IV-a de la LT „Liviu Deleanu”, împreună cu doamnele, profesoara Parascovia Sandu și bibliotecara Viorica Țurcan, căror li s-au alăturat elevii clasei a VI-a de la LT „Petru Rareș”, însoțiți de profesorul Ștefan Diaconu, au venit la Bibliotecă și au participat la Medalionul literar-artistic consacrat marii sărbători a Marii Uniri.

DSCF3596Deja tradițional doamna dr. Ana Bâtcă, profesoară de istorie la LT „Liviu Deleanu”, vine în calitate de invitată de onoare a Bibliotecii „Alba Iulia” și le vorbește elevilor cu multă dragoste la tema „seculară” a românilor de pretutindeni – Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Elevii au dat dovadă de cunoștințe în domeniul istoriei României – împreună cu profesoara au stabilit venirea spre evenimentul epocal al realizării Idealului Unirii în mod cronologic, începând de la Decebal și Burebista, apoi, în perioada modernă, pe principate: Basarabia a fost prima sosită la Vatra Țării, ea semnând la 27 Martie 1918 Actul Unirii în Parlamentul „Sfatul Țării” din Chișinău, apoi Bucovina, semnează în septembrie, ca la 1 Decembrie, la sărbătoarea din orașul Unirii, Alba Iulia, să vină spre întregirea Țării și Transilvania, unind în acest mod într-un tot întreg România Mare.

DSCF3545După ce a fost recapitulată, într-un fel, materia teoretică, elevii au realizat și o sarcină practică foarte interesantă – mai întâi au recunoscut și apoi au unit provinciile românești decupate, obținând harta României din perioada Interbelicului, apoi au colorat cu multă osârdie și dexteritate hărți de contur ale României în culorile românești ale tricolorului. În același context au configurat copiii și harta Republicii Moldova, gen puzzle.

Dna Ana Bâtcă a prezentat și cărțile din expoziția tematică a Bibliotecii cu genericul „Alba Iulia – orașul Unirii”, printre care: „Alba Iulia și unitatea românilor de pretutindeni. O istorie a unirilor și întrunirilor românității” (de dr. Victor Crăciun, dr. Mircea Dogaru, acad. Gh. C. Marinescu, Ion Mărgineanu ș.a.); „Alba Iulia, orașul Marii Uniri în imagini de epocă” (de Gheorghe Hendrea); „Alba Iulia – noblețea unei veșnice peceți. Recuperarea unui portret” (de Ion Mărgineanu și Ion Buzași); „Alba Iulia – răscruce de veghe” (de Ion Mărgineanu, Mircea Popa). Precum și volumul proaspăt apărut la Chișinău „Unirea în destinul românilor basarabeni” de Virgil Mândâcanu și Daniela Vacarciuc.

DSCF3614În același minunat anturaj sărbătoresc elevii clasei a VI-a de la LT „Petru Rareș” au prezentat un program de cântece patriotice, interpretând și „Cântă cucul, bată-l vina…”, și „Treceți, batalioane române, Carpații…”, și „Hora Unirii”, acompaniați vocal și instrumental, la chitară, de Ștefan Diaconu.

Într-un final, profesoara Parascovia Sandu i-a felicitat pe cei prezenți cu ocazia Sărbătorii Marii Uniri, le-a propus elevilor să transmită și părinților, bunicilor, rudelor și prietenilor mesajul sărbătoresc al evenimentului consacrat zilei de 1 Decembrie, dând start Anului Centenar al Unirii, doamna Aurelia Tincu a mulțumit profesorilor și elevilor pentru atitudine și participare, a invitat copiii să vină cu câte un colind și la Sărbătorile de Crăciun și Anul Nou.

La mulți ani, România!!!

Elena TAMAZLÂCARU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s