Biblioteca “Alba Iulia”

Prevenirea Hepatitei Virale

Copiii de la biblioteca „Alba Iulia” au avut astăzi posibilitatea de a se revedea cu d-na Victoria Stavenschi, medic igienist la Centrul de Sănătate Publică. O nouă lecţie, în cadrul serviciului Ai grijă de sănătatea Ta cu tematica Prevenirea Hepatitei Virale i-a adunat pe toţi la bibliotecă. Copiii au aflat ce este hepatita, cum se transmite şi care sunt metodele de prevenire a bolii.

IMG_b

Fiind una din cele mai frecvente infecţii ale ficatului, d-na le-a vorbit copiilor despre simptomele acestei boli precum: febră ușoară, lipsa apetitului,  grețuri, vomitări, scăderea randamentului fizic și psihic, dureri abdominale etc. S-a discutat apoi şi despre  tipurile de hepatită:

Hepatita virală A, numită şi boala „mâinilor murdare”, are transmitere digestivă.  Ea nu se cronicizează, dar este mai severă la adulţi. Se poate evita prin vaccinare.

 Hepatita virală B, şi  căile de transmitere: la naştere, de la mamă la copil, se transmite uşor pe cale sexuală, contactul cu sânge contaminat, prin transfuzii, seringi refolosibile, la stomatologie „murdară”, prin instrumente de manichiură-frizerie, endoscopii, tatuaje etc.

Hepatita virală C, principala cale de transmitere este sângele contaminat (transfuzii, droguri, tatuaje, instrumente nesterile, etc). Hepatita C nu se transmite: pe cale aeriană, strănut, tuse, prin îmbrăţişare, sărut. Atingerea aceloraşi obiecte nu constituie o problemă pentru nimeni, în absenţa sângelui, ca de altfel nici înţepăturile insectelor ( ţânţarii).

Unii oameni cu hepatită pot să nu prezinte deloc simptome și, de aceea, este posibil să nu fie conștienți de faptul că sunt infectați. Pentru orice eventualitate, se recomandă să mergem regulat la medic.

La sfârşitul activităţii copiii i-au mulţumit d-nei Stavenschi, pentru sfaturile utile şi lecţiile interesante pe care le-a organizat în incinta bibliotecii.  

Aurelia TINCU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s