Biblioteca “Alba Iulia”

Cărți care au grijă de sănătatea Ta

Activitatea de zi cu zi a unei persoane include diferite momente, care sunt obligatorii pentru a fi îndeplinite, fiindcă nerespectarea lor poate provoca daune sănătății. Din păcate, omul determină ceea ce e dăunător și ceea ce este favorabil sănătății prin experiența de zi cu zi. Acest neajuns poate fi înlăturat în mare măsură prin posedarea unor cunoștințe despre modul sănătos de viață, a unor cunoștințe elementare în medicină și prin formarea unor deprinderi de protejare a organismului împotriva factorilor nocivi din mediul extern.

Vă propunem o listă de cărți cu informații și sfaturi despre  un mod sănătos de viață:

IMG_3894

Bouchez, Colette.  Zona  V. – București : Humanitas, 2006. – 192 p.

Zona V – regiune cuprinsă între ombilicul și coapsele femeii – este centrul misterios al feminității, locul sacru de apariție a vieții, dar și sediul unor probleme de sănătate care ne pot afecta grav bunăstarea fizică și plăcerea sexuală.
Unic pe piața noastră de carte, ghidul acesta răspunde la întrebări pe care nu îndrăznim de obicei să le punem doctorului. Autoarea pledează pentru o idee foarte modernă: renunțarea la rolul pasiv, de „pacient”, și cooperarea efectivă cu medicul. Iar pentru ca această cooperare să fie posibilă, ne punem la dispoziție, în termini simpli, accesibili, cunoștințe medicale de bază și informații științifice de ultimă oră. 

IMG_3882

Briffa, John.  Alimentația sănătoasă. – Iași : Aquila, 1993. – 282 p.

O alimentație corectă face diferența dintre un om bolnav și un om sănătos. Această carte vă oferă informațiile de care aveți nevoie pentru a mânca sănătos și pentru a vă simți mereu în formă. De la problemele digestive până la regimul alimentar anticancer, de la letargie la problemele de inimă, Alimentația sănătoasă vă sugerează regimurile adecvate, însoțite de explicații complete.

IMG_3899

Crețu, Larisa. Domașenco, Lilia. Plantele alimentare care ne apără sănătatea. – Chișinău : Arc, 2005. – 320 p.

Cartea este destinată:

  • Studenților care vor să-și completeze cunoștințele acumulate în timpul studiilor universitare, privitor la „virtuțile” terape
    utice ale principiilor active ale plantelor;
  • Medicilor care practică fitoterapia și terapia cu arome;
  • Farmaciștilor din rețeaua micilor producători;
    Tuturor persoanelor care vor să cunoască adânc compoziția chimică a plantelor alimentare, proprietățile lor curative, răspândirea compușilor chimici respectivi și rolul lor în diferite domenii de activitate: în industria alimentară, în medicină, cosmetică etc.
    Sunt date numeroase rețete care pot fi aplicate acasă, pentru tratament sau pentru a găti ceva gustos și original.

IMG_3881

Deju, Aurelia.  Educație pentru sănătate. – București : Rovimed Publishers, 2010. – 138 p.

Sănătatea este o problemă socială, economică și politică, dar și o problemă ce vizează drepturile omului. Dreptul la sănătate este unul dintre drepturile fundamentale  ale omului. „Educație pentru sănătate” vine în întâmpinarea nevoilor fundamentale de educație ale fiecărui copil,iar formarea unui stil de viață sănătos, dobândirea de repere în orientarea școlară și profesională, devin condiții esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a personalității elevului.
Transpunerea în practică a opționalului „Educație pentru sănătate”este necesară și pornește de la premisa  ca numai din partea unor copii sănătoși se poate aștepta un randament școlar optim, iar mai târziu o inserție profesională și socială.

IMG_3875

Friedman, Howard S.  Autovindecarea și personalitatea. – București : Humanitas, 2007. – 234 p.

Dr. Howard S. Friedman, o somitate în domeniul psihologiesănătății, susține că vindecările  miraculoase sunt de fapt procese de autovindecare. Există tipuri de personalitate capabile să reziste la îmbolnăviri sau chiar să oprească evoluția unor maladii grave, cum sunt cancerul și bolile de inimă. Și există la cealaltă extremă, tipuri de personalitate predispuse la anumite boli.
Vestea bună este că putem învăța să ne dezvoltăm o personalitate capabilă de autovindecare, iar autorul ne învață cum să procedăm, fiindcă ideile noastre de bun-simț, ba chiar și indicațiile medicale tradițional e nu sunt întotdeauna corecte.
Înțelepciunea corpului, stresul benefic, celulele ucigașe, efectul placebo, voința de a trăi și voința de a muri, creierul multiplu, psihoneuroimunologia, homeostazia sunt câteva dintre noțiunile pe care le vom întâlni în aceste pagini incitante, având la bază studii științifice serioase, dar scrise simplu și accesibil.

IMG_3886

Holford, Patrick. Îmbunătățește-ți digestia. –  București : Litera, 2012. – 213 p.

Absorbția în cantități optime a substanțelor nutritive de care avem nevoie reprezintă rețeta pentru o viață lungă și sănătoasă, de aceea consecințele unei nutriții necorespunzătoare sunt evidente în frecvența tot mai mare a problemelor și bolilor digestive. În prezent, majoritatea bolilor sunt consecința faptului că oamenii mănâncă mai curând prea mult decât prea puțin și că au o alimentație nesănătoasă. Drept urmare, există o epidemie tăcută de  afecțiuni digestive, printre care indigestia, tulburările gastrice, ulcerul, boala Crohn, colita, diverticulita, candidozele și oboseala cronică. Indiferent dacă suferi de vreuna dintre aceste afecțiuni sau dorești  doar să le previi, această carte practică te va ajuta să alcătuești un plan prin care să îți îmbunătățești sănătatea.

IMG_3884

Hout, Isabelle. Cum să ne stimulăm sistemul imunitar. – Iași : Polirom, 2010. – 241 p.

Zi de zi, organismul nostru este supus agresiunilor stresului și ale factorilor de mediu. Pentru contracararea acestora, medicii și nutriționiștii recomandă adoptarea unor obiceiuri de viață sănătoase și a unei diete echilibrate, din care nu trebuie să lipsească cerealele integrale, fructele și legumele. Prebioticele și probioticele, suplimentele alimentare extrase din plante au, la rîndul lor, un efect benefic asupra sistemului imunitar, care ne apără de acțiunea agenților nocivi. Meniurile și sfaturile practice din acest volum ne ajută să asigurăm buna funcționare a sistemului imunitar și să renunțăm la obiceiurile alimentare incorecte,pentru a fi mereu în formă și a preîntîmpina apariția bolilor.

IMG_3895

Klimt, Martina. Cura vegetală, izvor de sănătate. – București : Triumf, 2005. – 222 p.

Lucrarea de față ne prezintă virtuțile, binefacerile și puterile curei vegetale, sursă naturală de vitamine și minerale. Citind această carte veți învăța cum să vă ameliorați sănătatea și să vă prelungiți viața cu ajutorul curei vegetale.

IMG_3876

Kotchenco, Nadia.  Argila și sănătatea. – București  : Teora, 2001. – 63 p.

Cunoscută încă din negura timpurilor, argila este folosită din ce în ce mai mult, atât pentru virtuțile sale terapeutice cât și pentru tratamente de înfrumusețare.
Sub formă de cură internă, argila curăță organismul, elimină toxinele, întărește sistemul imunitar.Prin aplicații externe, ea absoarbe inflamația, suprimă durerea, accelerează regenerarea și cicatrizarea.
Această carte arată cum se prepară laptele de argilă, care sunt principalele recomandări pentru cură și cum se face o cataplasmă. Pentru înfrumusețare și dobândirea unei stări de bine, prezintă rețete de măști, în funcție de tipul de piele, pe bază de argilă verde, albă, roz, roșie sau galbenă sau de băi calmante, relaxante sau tonifiante.

IMG_3898

Laverdine, Anne. Ceaiurile. 70 de plante pentru sănătatea și frumusețea ta. – Iași : Polirom, anul. 2006 – 306 p.

Revenite la modă, ceaiurile constituie modalitatea cea mai eficientă de extragere a principiilor active din plante și, spre deosebire de medicamente, nu produc efecte secundare nedorite. O alternativă plăcută și puțin costisitoare pentru tratarea afecțiunilor, tratamentele cosmetice    și fortificarea organismului, ceaiurile sânt, în același timp, o băutură relaxantă. Cartea conține sfaturi pentru prepararea ceaiurilor, în funcție de necesitățile fiecărui consumator, precum și informații despre calitățile terapeutice ale plantelor medicinale din care sunt preparate.

IMG_3877

Le Cren, Frederic.  Vitamine și minerale pentru sănătate și longevitate. – Iași : Polirom, 2006. – 255 p.

Organismul nostru produce o serie de substanțe indispensabile bunei lui funcționări. Dintre acestea, cele mai importante sunt antioxidanții și radicalii liberi. Ce anume sunt și ce rol joacă în menținerea sănătății sau în apariția bolilor? De ce trebuie să luăm suplimente de antioxidanți, vitamine și minerale? Care este doza zilnică recomandată? Ce alimente conțin acești compuși esențiali pentru sănătate?
Cartea răspunde la toate aceste întrebări, realizând o sinteză bine documentată, clară și precisă a celor mai recente lucrări științifice despre antioxidanți și despre rolul pe care ei îl joacă în prevenirea îmbătrânirii și a unor boli grave  (diabet, cancer, maladiile Parkinson și Alzheimer, afecțiunile cardiovasculare  etc.).

IMG_3887

Mallett, Yves. Ghid practic pentru diabetici. – București : Humanitas, 2009. – 160 p.

După ce pe parcursul ultimelor decenii s-a răspândit din ce în ce mai mult la scară mondială, astăzi diabetul de tip 2 a luat proporții alarmante. Or, aceasta este o boală ce poate afecta grav sănătatea. De aici și importanța cunoașterii riscurilor la care ne expune și a modalităților prin care putem s-o evităm sau să-i frânăm evoluția. Ce este, mai exact, diabetul de tip 2? La ce tipuri de complicații medicale poate duce? Cum pot fi ele prevenite? Există vreo posibilitate de curmare a agravării unei astfel de maladii? Și ce trebuie să mănânce un diabetic?
În prezent, depistarea diabetului de tip 2 se face din faze incipiente. Avem la îndemână mijloace simple, dar riguroase de reducere a gravității lui. Scris în lumina actualelor descoperiri științifice în domeniu, ghidul de față pune accent pe absolut toate aspectele bolii. Înțelegând-o mai bine și știind care sunt cerințele și restricțiile tratamentelor specifice, fiecare persoană diabetică va putea duce o viață perfect normală.

IMG_3893

Montignac, Michael. Indicele Glicemic. – București : Litera, 2009. – 118 p.

Conceptul de indice glicemic, folosit în mod revoluționar de Michel Montignac încă din 1986, redefinește principiile dietei alimentare. Indicele glicemic măsoară capacitatea unei glucide pure de a ridica nivelul glicemiei (adică a zahărului din sânge), în raport cu o scară de valori având ca punct de referință glucoza. Montignac  demonstrează că alimentele cu IG scăzut (legume, fructe proaspete) își eliberează treptat  energia în organism, creând o senzație prelungită de sațietate. În schimb, cele cu IG mare (pâine albă, cartofii prăjiți) produc energie de scurtă durată, organismul simțind repede nevoia unei noi gustări.
După o primă parte, de teorie a nutriției, axată pe conceptul de IG, cartea vă oferă liste cu alimente, în funcție de indicele lor glicemic. Controlul glicemiei nu înseamnă doar scăderea în greutate, ci și diminuarea riscului de apariție  a unor boli precum diabetul sau afecțiunile cardiovasculare.

IMG_3897

Montignac, Michael. Mănânc sănătos și rămân tânăr. – București : Litera, 2010. – 190 p.

Dieta Montignac nu este un regim alimentar, ci o filozofie nutrițională sinonimică cu un stil de viață sănătos. Cartea de față se adresează mai ales celor trecuți de 50 de ani, vârstă la care mulți se simt încă sau ar trebui să se simtă tineri și plini de energie.
Pentru a se menține în continuare într-o formă fizică și intelectuală de invidiat, cei trecuți de prima tinerețe trebuie totuși  să evite anumite riscuri. Iar soluția se află la îndemâna oricui, prin adoptarea unei alimentații sănătoase și prin păstrarea unui echilibru psihic.
Susținut de argumente științifice, Michel Montignac ne arată ce alimente asigură un aport optim de vitamine și minerale și cum se poate întări sistemul imunitar și preveni cancerul, prin intermediul unei alimentații sănătoase și variate. Astfel, renunțând la tratamentele medicale excesive, vom putea preveni, dar și ameliora problemele de sănătate care apar odată cu vârsta.

IMG_3889

Montignac, Michael.  Uleiul de măsline. – București : Litera, 2010. – 173 p.

Pomenit în Biblie, uleiul de măsline a fost unul dintre alimentele esențiale pentru multe civilizații antice. Mai mult, strămoșii noștri îi cunoșteau, se pare, și virtuțile medicinale. După ce, vreme de câteva secole, s-a aflat într-un con de umbră, numeroasele studii științifice din ultimele decenii au readus uleiul de măsline în prim-plan, acesta ajungând să fie considerat un aliment prin excelență sănătos.
Și nu fără motiv: rolul său în  prevenirea bolilor cardiovasculare, prin diminuarea colesterolului LDL și limitarea riscului de apariție a trombozelor, este incontestabil. În plus, un consum regulat de ulei de măsline previne apariția diabetului, a cancerului, a obezității și combate efectele îmbătrânirii.

IMG_3880

Promovează  sănătatea: Ghidul specialistului. – Chișinău : Elan Poligraf, 2012. – 168 p.

Sănătatea reprezintă procesul de menținere, optimizare și dezvoltare a funcțiilor fizice, psihice și sociale a organismului. Starea de sănătate se caracterizează prin capacitatea organismului de a activa la locul de muncă și în societate, având speranțe la o viață mai îndelungată și adaptarea rapidă la schimbările social-economice din societate.
Conform definiției stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), sănătatea înseamnă nu numai lipsa bolilor sau a infirmităților, ci și deplina bunăstare fizică, spirituală și socială.

IMG_3878

Treben, Maria. Alimentația sănătoasă cu plante. – București : Gemma Pres, 2001. –  96 p.

Este o carte plină cu noutăți! În afara unor recomandări privind prevenirea îmbolnăvirilor, folosirea plantelor și a celor condimente aromatice, precum și o alimentație sănătoasă cu plante, veți găsi sfaturile Mariei Treben privind călirea, întreținerea organismului și tratamentele ei cosmetice. Autoarea insistă, în special, asupra efectelor terapeutice ale alimentelor, modalităților de tratare, afecțiunilor ce pot fi prevenite sau vindecate astfel, dând rețetele unor atari terapii.

IMG_3892

Tremblay, Nicole.  TAO pentru alimentație. – Iași : Polirom, 2007. –  282 p.

Recomandată de o îndelungată tradiție, alimentația taoistă urmărește menținerea sănătății prin realizarea echilibrului dintre yin și yang. Cu ajutorul acestui ghid, veți învăța să alegeți și să combinați în mod corect alimentele potrivite stării dumneavoastră energetice, urmând diete adaptate în funcție de temperamentul și constituția dumneavoastră, dar și de anotimp sau de scopul propus: să slăbiți, să evitați apariția unei boli ori să o tratați.
IMG_3888

Van Straten, Michael. Ghidul alimentelor sănătoase. –  București : Litera, 2008. – 224 p.

Mulți cunosc avantajele consumului unor alimente precum citricele și legumele, dar câți știu oare că salata verde este un remediu ideal pentru tratarea insomniei, că ananasul este un pansament foarte bun și că doar câteva nuci braziliene pot proteja organismul de cancer și boli cardiovasculare? Alimentele noastre de zi cu zi pot avea un efect pozitiv – aduc o stare de bine, protejează împotriva cancerului, elimină stresul și constituie o sursă importantă de energie.
În „Ghidul alimentelor sănătoas”e, specialistul în remedii naturale Michael Van Straten vă ajută nu doar să vă simțiți mai bine, ci chiar să eliminați unele probleme de sănătate prin cunoașterea detaliată a efectelor pozitive pe care le poate avea nutriția.

IMG_3879

Vasilachi, Georgeta.  Ciupercile și drojdiile în alimentație. – Chișinău : ARC, 2010. – 197 p.

Conceput și realizat de un doctor în științe medicale, specialist în medicina internă și cea a familiei, volumul prezintă principalele ciuperci comestibile și otrăvitoare (peste 100 de specii), textul fiind însoțit de planșe color. Multe dintre aceste daruri ale naturii au înalte proprietăți curative, dar  sunt  puține cunoscute de populație. De asemenea, cartea descrie componența lor chimică, efectele curative, reacțiile nedorite, intoxicațiile posibile atât la adulți cât și la copii.

Volumul de fața este printre puținele lucrări care analizează efectul ciupercilor asupra sănătății omului, proprietățile cancerigene ale unora sau anticancerigene ale altora, precum și tratarea alergiilor și SIDA prin intermediul lor.

Vă așteptăm cu drag la Bibliotecă!

Viorel CRIȚAC

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s